Actualitate

România plătește 1 MILION DE EURO DESPĂGUBIRI pentru condiţiile din penitenciare. Avocatul Poporului s-a autosesizat pentru UN SINGUR CAZ: SORIN OPRESCU!

Statul român a fost obligat de instanţe să plătească despăgubiri de peste un milion de euro din cauza condiţiilor de detenţie din penitenciare. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a autosesizat doar într-un singur caz, cel al primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

Potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a primit, prin Ministerul Finanţelor, 139 de astfel de hotărâri judecătoreşti, în baza cărora statul român a fost obligat la plata a 1.142.154 euro şi 10.000 franci elveţieni.

Dacă în alte cazuri în care deţinuţii reclamau condiţiile proaste din închisori Avocatul Poporului a tăcut, în cazul primarului Sorin Oprescu s-a autosesizat într-un timp record.


„Se va discuta în mod indiscutabil cu domnul Oprescu în primul rând să vedem care este situaţia, să se facă o primă apreciere şi de către medicul care face parte din componenţa acestei echipe. Se vor purta discuţii şi cu conducerea Arestului Preventiv şi se vor face fără îndoială şi verificări în cadrul Arestului Preventiv. S-ar putea face imediat o recomandare către conducerea Arestului, desigur acţionat şi pe linie ierarhică”, a spus Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.

Reprezentanţii instituţiei au mers în celula în care este încarcerat Sorin Oprescu, la doar câteva ore de la anunţul făcut de Victor Ciorbea care spunea că va începe o anchetă. Delegaţia a fost însoţită de un medic şi de reprezentantul unei organizaţii nonguvernamentale care se ocupă de apărarea drepturilor persoanelor deţinute.


Sorin Oprescu se află în spatele gratiilor de aproape trei săptămâni, fiind cercetat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită. El nu este primul politician ajuns în puşcărie care reclamă condiţiile proaste în care stau deţinuţii.

abonare newsletter