Actualitate

Din faţa studioului TVR Cluj, Valentin Jucan, membru CNA, le cere românilor să nu mai plătească taxa TV

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), le cere românilor să nu mai plătească taxa TV, acuzându-l pe Stelian Tănase, şeful Televiziunii Române, că vrea să înfiinţeze 84 de posturi de conducere în cadrul instituţiei. “Taxa românilor nu este folosită pentru conţinut editorial, ea este folosită pentru achiziţionarea de autoturisme personale de 60.000 de euro şi să se plătească noi directori”, a spus Jucan din faţa studioului TVR Cluj.

“TVR este postul de televiziune strategic al României, aşa cum peste tot în lume sunt catalogate televiziunile publice. Este important ca postul public de televiziune să beneficieze de un plan de reorganizare şi în acest mod să poată să redevină postul de televiziune care să reseteze întreg spaţiul audiovizual din România. CNA nu va putea niciodată, din păcate, prin amenzi să corecteze gravităţile din spaţiul audio-vizual. Din păcate, vedem o serie de măsuri pe care conducerea TVR ţine neapărat să le adopte. Această situaţie în care se află TVR cu conturile blocate, din nou, este o situaţie care afectează în mod direct conţinutul editorial şi de aceea în calitate de membru CNA reacţionez. Solicit public că dacă astăzi în şedinţa Consiliului de Administraţie, cu conturile blocate, se doreşte în continuare înfiinţarea celor 84 posturi de conducere fără consultarea studiourilor teritoriale, membrii Consiliului de Administraţie să-şi dea demisia. Dar mai ales fac un apel către români să nu mai plătească taxa TV. În condiţiile în care televiziunea se află cu conturile blocate, în condiţiile în care românii plătesc această taxă, această taxă trebuie plătită numai într-un context transparent, numai în situaţii corecte de distribuire a bugetului public fără posibilitatea Guvernului de a interveni politic şi fără alte pârghii de a tunuri din bani publici. În aceste condiţii în care aceste lucruri nu se întâmplă solicit românilor să nu mai plătească taxa TV până în momentul în care nu există un plan clar de redresare a TVR din partea conducerii sau a Parlamentului care trebuie să ia atitudine”, a spus Jucan.

El spune că taxa românilor nu este folosită pentru conţinut editorial ci pentru achiziţionarea de maşini şi pentru plata unor noi directori.


“În acest moment această taxă nu este folosită pentru conţinutul editorial, această taxă de televiziune nu se întoarce în folosul românilor, ea este folosită pentru achiziţionarea de autoturisme personale, automobile care nu deservesc tehnicul televiziunii. Pentru ce este nevoie de 60 de autoturisme noi de 60.000 de euro? Pentru ce este nevoie de înfiinţarea a 84 de posturi de noi directori într-o instituţie în care oamenii sunt daţi afară, într-o instituţie care trăieşte de la o zi la alta pentru ce trebuie să plătească românii încă 84 de salarii de directori? Dacă cei care vor să nu o mai plătească pot să mă invoce atunci când statul le va cere socoteală cu privire la neplata taxei. 24 de posturi sunt la nivelul studiourilor teritoriale, toate celelalte sunt la nivel central. Asta în condiţiile în care bugetul alocat pentru studiourile teritoriale nu depăşeşte 3,7% din bugetul total al TVR. Actuala conducere a spus că aceste 84 de posturi sunt posturi existente, e adevărat, dar nu la nivel de directori. Sunt posturi de şofer, femei de serviciu, pe care le transformă în posturi de conducere cu suplimentare de la bugetul de stat. Este inadmisibil ca din bani publici TVR să ignore responsabilitatea pe care o are. Atitudinea pe care o am este faţă de toţi directorii care s-au perindat la conducerea TVR, nu doar faţă de Stelian Tănase” a mai spus Jucan.

El este de părere că ştergerea datoriilor nu ar rezolva situaţia în care se află TVR.


“Ştergerea datoriilor este o soluţie, dar nu doar atât. Dacă după ce ai şters datoriile mergi pe acelaşi mecanism greşit în cel mult patru ani vei face din nou datorii. Ştergerea datoriilor trebuie să vină cu un set de măsuri clare care pot avea următoarea formă: eliminarea publicităţii de la postul public de televiziune atâta timp cât există o taxă care să asigure postului public de televiziune minimul necesar. Eliminarea publicităţii poate fi realizată numai cu mărirea taxei TV. Bugetul TVR trebuie lăsat singur, sursa principală să fie bugetul consolidat care vine de la român”, a mai spus membrul CNA.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat, luni, conturile Societăţii Române de Televiziune (SRTv), având în vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat.


Motivul blocării conturilor ar fi datoriile pe care le are SRTv la bugetul de stat şi faptul că sub conducerea lui Stelian Tănase, preşedintele - director general al TVR, instituţia nu ar mai fi respectat memorandumul din 2012, prin care Guvernul a permis eşalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe o perioadă de şapte ani, au mai spus sursele citate.

Această situaţie, care ar putea duce la blocarea activităţii televiziunii publice, urmează să fie analizată în şedinţa de marţi a Consiliului de Administraţie (CA) al TVR.


Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei pe 6 aprilie, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Stelian Tănase.

ANAF a mai blocat conturile SRTv în mai 2012, din cauza datoriilor acumulate - din 2005 până la finalul lui 2011 - către bugetul de stat, care erau la momentul respectiv în valoare de 308 milioane de lei, din care 229 de milioane de lei debite, diferenţa fiind reprezentată de penalităţi.

abonare newsletter