Actualitate

Preşedintele CJ Satu Mare: PDL şi UDMR au votat împotriva proiectului privind depozitarea gunoaielor Clujului la Satu Mare

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Adrian Ştef (PNL), prezent la Cluj cu ocazia livrării mai multor autospeciale de intervenţie către şase inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă din regiunea Nord-Vest, a explicat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului privind depozitarea deşeurilor judeţului Cluj în judeţul Satu Mare.

El spune că s-a lovit de refuzul consilierilor judeţeni PDL şi UDMR.

“Eu cred că vom reuşi să cădem la înţelegere. Este greu ca politician să nu faci politică dar încerc să fiu obiectiv. Dar vă spun realitatea: a fost chiar stupid momentul în care mi s-a solicitat sprijin din partea PDL şi UDMR de aici de la Cluj, în prima şedinţă PDL şi UDMR au votat împotriva acestui proiect şi eu cu PSD am susţinut proiectul dar nu am avut voturile necesare. Am avut nişte discuţii, şi UDMR a ajuns la nişte concluzii pozitive, eu vă spun, cred normal şi cred de cuviinţă ca administraţia locală să se sprijine şi să se ajute. Eu cred că dacă Satu Mare ar fi fost în situaţie similară poate şi Clujul ne-ar fi ajutat. Eu o să încerc să promovez acest proiect de hotărâre şi în perioada următoare. Voi avea o discuţie cu liderii de grup de la principalele partide politice. Eu o să încerc să promovez acest proiect de hotărâre, am propus liderilor de grup PSD, UDMR să aibă o discuţie cu mine, să găsim o formulă să ne înţelegem şi poate nu ar fi rău, eu am propus domnului Boc, domnului Seplecan să facă o deplasare să aibă o discuţie cu liderii de grup. Rampa de la Satu Mare ar face faţă. La modul cum se depozitează deşeurilor am calculat că putem depozita cam încă trei ani de zile. Eu mi-aş dori să promovez acest proiect de hotărâre în luna iulie dar sunt foarte mulţi răuvoitori care îmi reproşează că transform Satu Mare în rampă de gunoi pentru Cluj”, a precizat Ştef.


De cealaltă parte, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Vakar Istvan a recunoscut că demersurile pe care le fac Mihai Seplecan şi Emil Boc pe lângă Ministerul Fondurilor Europene sunt sortite eşecului.

“În momentul de faţă, din păcate, încă avem o situaţie de blocaj. Ministerul Fondurilor Europene nu ne permite un alt contract pe teritoriul CMID-ului, poate vom relua discuţiile cu Satu Mare pentru a avea un balon de oxigen, dar şi acela este pe un termen foarte scurt. Continuăm să căutăm soluţii, colegul meu preşedintele Mihai Seplecan este la Bucureşti şi la Ministerul Mediului pentru a găsi alte soluţii alternative. Consider în continuare că acea soluţie pe care am găsit-o în timpul mandatului, de a implementa acea platformă de depozitare temporară pe teritoriul CMID, care oricum are acord de mediu şi are toate posibilităţile, era cea mai ieftină şi cea mai plauzibilă soluţie. Ne-am lovit de o comună din judeţul nostru care la urma urmei este beneficiară şi trebuie să mulţumim chiar şi pentru dechiderea pe care a avut-o preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare de a pune pe ordinea de zi astfel de proiect pe când o comună de a noastră nu a catadicsit să ne ajută. Acum se duc deşeurile la Alba Iulia, o parte din deşeurile din vestul judeţului se duc la Aleşd, vom continua toate demersurile legale şi posibile. Ministerul Fondurilor Europene ne-a dat un înscris prin care ne avertiza că orice alt contract vine peste contractul existent în CMID poate împieta asupra proiectului, prin urmare, atât concesiune, cât şi cumpărare înseamnă un alt contract. De acea este colegul meu acolo ca să mai poată clarifica această temă”, a precizat Vakar.


Prefectul judeţului Cluj Gheorghe Vuşcan spune că a discutat ieri cu cei de la Salprest Rampă şi că pe un teren de patru hectare aflat în vecinătatea rampei de la Pata Rât se va putea depozita în următoarele şapte luni de zile.

“Ieri am avut o discuţie cu cei de la Salprest Rampă. În 3 iulie expiră acea perioadă de a sta pe site pentru contestaţii în vedere autorizării celor patru hectare care sunt acolo şi unde putem depozita deşeurile menajere. Au de făcut o investiţie în betonare şi ei sunt dispuşi s-o facă şi se va întâmpla asta. Pentru cât timp? Pentru şapte luni. Dar dacă şapte luni iarăşi vom sta, ne vom trezi că peste şapte luni vom ajunge în aceeaşi situaţie cerând pompierii să vină să ne salveze de gunoaiele Clujului cu aceste autospeciale pe care le-au primit”a precizat Vuşcan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter