Actualitate

Scandal la Londra! Scrisorile lui Charles arată intervenţiile la cel mai înalt nivel politic

O serie de scrisori trimise de prinţul Charles membrilor executivului de la Londra în perioada 2004-2005 au fost publicate miercuri de „The Guardian”.

sursa foto: evz.ro

„Exterminarea bursucilor, protejarea Albatrosului de Patagonia și a cărnii de vită britanice, arhitectura urbană și regimul alimentar al elevilor din South Gloucestershire”. Acest inventar fără sfârșit oferă o imagine despre preocupările Prinţului Charles prin prisma scrisorilor adresate diferiților membri ai guvernului în 2004 și 2005. Aceste scrisori private, care au fost făcute publice alimentează dezbaterea: un prinț care caută să facă presiuni asupra guvernului poate deveni rege al Angliei?”

De zece de ani de luptă în instanţă a fost nevoie pentru ca publicaţia „The Guardian” să câştige dreptul de a publica cele 27 de scrisori ale prinţului Charles trimise membrilor Executivului de la Londra în perioada 2004-2005.


Publicarea celor 27 de scrisori după 10 ani de bătălii în justiţie îl prezintă pe prinţul Charles adresându-le miniştilor britanici scrisori pe subiecte diverse, de la Războiul din Irak până la terapii complementare. Scrisorile, cu caracter secret au fost trimise în 2005 şi 2006 şi arată politica directă şi insistentă a prinţului Charles faţă de prim-ministrul de atunci Tony Blair şi de câţeva figuri-cheie ale Cabinetului Laburist al acestuia.”

Guvernul britanic a blocat mult timp dezvăluirea respectivelor scrisori, considerând că ele sunt „prea tranşante”, dar justiţia a decis anul trecut că împiedicarea publicării lor este ilegală, decizie confirmată în luna martie de Curtea Supremă. Colecţia celor 27 de scrisori au fost denumită „memoriile păianjenului negru”, datorită scrisului de mână greu lizibil al prinţului Charles.


Într-una dintre scrisori, prinţul Charles face lobby pe lângă premierul Tony Blair pentru înlocuirea elicopterelor Lynx: „Achiziţionarea unei nave noi pentru înlocuirea Lynx este întârziată şi pusa sub semnul întrebării din cauza unor presiuni semnificative puse asupra bugetului apărării", arată scrisoarea trimisă lui Tony Blair.

Jurnalistul Peter Spence de la „The Telegraph” a observat că într-o scrisoare Charles îi recomanda lui Tony Blair sa angajeze pe cineva pe un post în guvern. De asemenea, Printul de Wales i-a scris şi fostului secretar de cultura Tessa Jowell, făcând lobby pentru protejarea clădirilor de la Smithfield Market, care trebuiau demolate demolate. O altă scrisoare este adresată unor oficiali din ministerul Educaţiei, unde prinţul Charles atrage atenţia asupra alimentaţiei nesănătoase din şcoli sau nivelul dezvoltării profesionale a cadrelor didactice. Guvernul britanic a cheltuit pentru a împiedica publicarea scrisorilor aproape 400.000 de lire, suma reprezentând cheltuielile de judecată.

abonare newsletter