Actualitate

Profesorii teroare de la Sigismund Toduţă

Abuzul şi batjocura la care sunt supuşi elevii Liceului de Muzică Sigismund Toduţă sunt la ordinea zilei. Monitorul de Cluj a deschis cutia Pandorei încă de anul trecut când a relatat pentru prima dată teroarea la care sunt supuşi copiii. Nimeni nu a luat nicio măsură, iar lucrurile au degenerat.

Ieşirile isterice ale unei profesoare de la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj-Napoca la adresa unui copil de 7 ani a scandalizat opinia publică în ultimele zile. Din păcate, cazul nu este singular, copiii de la acest liceu fiind în permanenţă discriminaţi şi jigniţi de profesori.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, în frunte cu Valentin Cuibus, este depăşit de situaţie şi nu ia nicio atitudine. Ce este şi mai grav este faptul că despre cazul petrecut în urmă cu câteva zile Cuibus ştia dar a tăcut. La mai bine de zece zile de când a aflat nu a dispus niciun control, decât doar atunci când înregistrările au ajuns în presă.


“Jumătate de creier, nebun, tâmpit”

O învățătoare de la Liceul de Muzică Sigismund Toduță este acuzată de părinții elevilor că le „terorizează copii” și că aceștia nu mai vor să meargă la școală din cauza ei și a crizelor de nervi pe care aceasta le face în fața copiilor. Învăţătoarea a fost înregistrată cu un reportofon la ore în timp ce a strigat la un elev din clasa I şi l-a făcut "nebun, tâmpit şi jumătate de creier".

Incidentele din clasa I, de la Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă", s-au petrecut de-a lungul mai multor săptămâni, în timpul lunii martie. Fetiţa s-a plâns de mai multe ori părinţilor că învăţătoarea le vorbeşte urât la şcoală, iar aceştia au decis să o înregistreze cu un reportofon. Ulterior, părinţii elevei au decis să-şi mute fiica la o altă şcoală, după care au sesizat Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, care a deschis o anchetă. Înregistrările de pe reportofon au fost făcute publice de către părinţii fetiţei.


În înregistrare, se aude cum învăţătoarea, Monica Chiorean, îl face nebun, tâmpit şi "jumătate de creier" pe un elev.

"Mă, tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă, băiatule? Mă, tu eşti normal la cap? Tu eşti întreg la cap, unde dracu ai văzut tu cu zero? (…) Tu nu îţi poţi reveni la nivelul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare, du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare. Incapabil să se concentreze. Mă, băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă capul, vino dracului la catedră, să te păzesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a făcut de copil. Jumătate de creier. Vino aici cu scaunul să stai la masă, să fii supravegheat ca bebeluşii. Bebeluş", a spus învăţătoarea.


Aceasta i-a pus pe ceilalţi elevi să îi strige în cor colegului lor: "Trezeşte-te!".

"Încă aşa ceva nu mi-a fost dat să văd în viaţa mea. Mă mir că nu dormi pe masă, tu te culci noaptea? Văd că sforăi în continuare fără sunet. Să mor io dacă înţeleg ce vrei să spui, după ce Dumnezeu mai vii la şcoală, ca să ai de unde să mergi acasă? (…) Mă, tu eşti tâmpit de tot?", se mai aude în înregistrare.


“Vă mut gura la ceafă”

În cursul zilei de astăzi, noi înregistrări cu ieșirile isterice ale învățătoarei Monica Chiorean au fost făcute publice. “Fată! Ştii de ce? Ştii de ce? Tot hoaţă te numeşti! Că furi tu sau dai la altul, îl faci şi pe ală să fie hoţ. Neruşinată! Cred că vă mut gura la ceafă dacă vreunul vreodată aud că-mi spune ceva mie. Când mama şi tata nu-s capabili să pună gura închisă la copil, să-şi ţină gura şi să răspundă numai când trebuie, de-aia copilul devine prost crescut", a mai tunat şi fulgerat profesoara.

„Vă tai mâinile”

Un caz asemănător s-a petrecut şi anul trecut la acest liceu despre care Monitorul de Cluj a relatat pe larg. Atunci, mai mulţi părinţi a refuzat să-şi mai lase copiii la orele de geografie din cauza profesorului care îi jignea constant şi îi abuza. Părinţii l-au acuzat pe profesorul de geografie Oliver Rusu că umileşte copiii. “Profesorul a spus tuturor în clasă, ameninţător, că dacă îndrăzneşte cineva să îl filmeze îi va tăia mâinile acelui elev”, s-a plâns o mamă.


Un alt părinte preciza că profesorul le vorbeşte urât copiilor, îi jigneşte şi are un mod defăimător de a se adresa elevilor, folosind nume şi porecle nepotrivite.

“În timpul orelor îi ironizează, le imită defectele fizice şi le accentuează în faţa întregului colectiv. Să nu uităm că aceşti copii au o sensibilitate aparte datorită muzicii. Ei percep aceste lucruri în felul lor, le interiorizează şi le dăunează foarte tare, le creează nesiguranţă, îi timorează, le inhibă capacitatea intelectuală şi le diminuează încrederea în sine”, spunea atunci acesta.

Probleme vechi, soluţii zero

Părinţii spun că aceste probleme durează de ani bun, dar că nimeni nu ia atitudine.

“Suntem îngroziţi de el (n.red. profesorul de geografie Oliver Rusu), copiii noştri sunt batjocoriţi în public, îi numeşte gunoaie. Ambii mei copii sunt la acest liceu, de cel mic îşi bate joc şi îi zice că se mişcă în reluare. Comportamentul lui ridică mari semne de întrebare. De patru ani sunt aceleaşi probleme. Am făcut plângere la directorul liceului şi nu s-a rezolvat nimic. Copiii merg îngroziţi la şcoală, nu există soluţii. Au fost cazuri când unii copii s-au mutat la altă şcoală, dar cine vrea să facă muzică e obligatoriu sa frecventeze acest liceu”, a mai precizat o altă mămică sub protecţia anonimatului.

ISJ Cluj face anchete peste anchete fără niciun rezultat

În ambele cazuri semnalte, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj s-a ascuns sub celebrele cuvinte “am declanşat o anchetă”. Dacă la acest din urmă caz, Valentin Cuibus a refuzat să facă orice fel de comentarii până la finalizarea anchetei, în ceea ce-l priveşte pe profesorul Oliver Rusu, ISJ Cluj a făcut o anchetă superficială, cu cifre şi procente scoase din burtă şi nesemnată de toţi inspectorii şcolari care au făcut parte din comisia de verificare.

Raportul final semnat de inspectorul şef al ISJ Cluj Valentin Cuibus nu conţine date concrete referitoare la numărul celor chestionaţi, dar la finalul apar rezultate exprimate în procente.

“Din controlul efectuat şi discuţiile purtate reiese că profesorul Oliver Rusu este un profesor talentat, bine pregătit, devotat meseriei de dascăl cu rezultate remarcabile atât la catedră, cât şi la activităţi extracurriculare. O parte a evaluării la orele de geografie se realizează în urma activităţilor de grup prin notarea grupului fără a face diferenţiere între membrii echipei, metodă contestată de 30% din părinţii chestionaţi. Toţi părinţii chestionaţi, precum şi conducerea şcolii, diriginţii claselor a VII-a şi a VI-a, profesorii din şcoală şi elevii consideră că niciun copil nu a fost vreodată agresat de către profesorul Oliver Rusu. 30% dintre părinţii chestionaţi consideră că vocabularul utilizat la ore de către profesorul Rusu este unul ironic, chiar sarcastic, pune porecle, ceea ce în cazul unor elevi reprezintă o glumă mult gustată, la alţii însă mai sensibili poate fi dăunător”, se arată în raportul ISJ Cluj.

Învăţătoarea avea probleme acasă

Revenind la ultimul caz semnalat în presă, directorul Liceului de Muzică "Sigismund Toduţă", Vasile Sândean Ovadiuc, recunoaşte că Monica Chiorean s-a adresat elevului în termeni “gravi”.

"Trei părinţi ai unor elevi de clasa I au depus o reclamaţie direct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj fără să fie sesizată conducerea Liceului de Muzică, iar ISJ a declanşat o anchetă, după ce o învăţătoare a fost înregistrată la ore când striga la un elev şi a folosit la adresa acestuia termeni destul de gravi. Comisia de anchetă a stat de vorbă cu părinţii şi cu învăţătoarea. Vom constitui şi noi o comisie de anchetă pentru verificarea aspectelor semnalate, care va aplica sancţiuni învăţătoarei, pentru că nu este normal să se întâmple aşa ceva într-o şcoală", a spus Sândean Ovadiuc.

Potrivit acestuia, învăţătoarea are o vechime de 27 de ani în învăţământ şi nu a mai avut abateri până acum.

"După ce noi am aflat despre comportamentul învăţătoarei, la nivelul liceului a fost organizată o şedinţă cu părinţii, la care a participat şi învăţătoarea respectivă, iar aceasta şi-a recunoscut vina, motivând că a avut probleme în familie. Faptul că a avut acasă probleme nu îi dă niciun drept să folosească astfel de cuvinte. A şi fost monitorizată la ore şi nu a mai fost un astfel de comportament. Între timp, fetiţa care a realizat înregistrarea şi băieţelul care apare în înregistrare au fost mutaţi în luna martie de către părinţii lor la alte şcoli", a mai spus directorul liceului.

Citeşte şi: Elevii unui liceu din Cluj, abuzaţi şi batjocoriţi de un profesor: Vă tai mâinile

Citeşte şi: Cum l-a “pedepsit” ISJ Cluj pe profesorul de geografie acuzat că a abuzat şi batjocorit elevi

Citeşte şi:  Ascultă în ce TEROARE sunt „educaţi" ELEVII de la liceul de muzică din Cluj - AUDIO

Ultimele Stiri
abonare newsletter