Actualitate

Eclipsa văzută într-un minut - VIDEO

Eclipsa parţială de Soare, în timpul căreia Luna a acoperit peste jumătate din discul astrului, a fost observată şi din Cluj. Monitorul de Cluj a filmat tot fenomenul.

Peste 350 de clujeni s-au strâns vineri, 20 martie, la Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca de pe strada Cireşilor, pentru a vedea cât mai bine eclipsa parţială de Soare.

Aproximativ 200 de persoane pasionate de astronomie au privit fenomenul  în curtea Observatorului cu propriile aparate.


În urmă cu mai bine de 350 de ani, cronicarul Miron Costin a relatat pentru prima oară despre o eclipsă de soare, în urma cărora mulţi români şi-au pierdut vederea, informează descoperă.ro.


„S-au întunecat soarele într-acel anu, la luna lui iunie, cu mare groaze, cât perise soarele cu puţin nu toată lumina, tocmai amiazazdi şi mulţi oameni, neştiindu a se feri de o întunecare ca aceia şi privind la soare mulţu, au pierdut vederea în toată viaţa lor”, scria cronicarul Miron Costin (1633-1691) despre o eclipsă parţială de soare în „Letopiseţul Ţării Moldovei de la Aron-Vodă încoace”.

Următoarea relatare a eclipsei a fost făcută de continuatorul său Ion Neculce (1672-1745), pe rând spătar, hatman şi vornic al Moldovei


„Atunce s-au făcut mare eclipsis, întunecare de soare, cât nu se vide om cu om. Întunecasa lumea în anul 7208 septemvrie, în doaospradzeci dzile (12 septembrie 1699 nrr), întru o dzi de marţi”, scria Ion Neculce în „Letopiseţul Ţării Moldovei de la Dabija-vodă până la Ioan-vodă Mavrocordat”.

O altă relatare a eclipsei de soare apare în „Istoria ieroglifica”, scrisă de Dimitrie Cantemir (1673-1723), fost domnitor al Moldovei în două rânduri (martie - aprilie 1693 şi 1710 - 1711) şi unul dintre cei mai mari cărturari.

Ultimele Stiri
abonare newsletter