Actualitate

Peste 500 de etnici maghiari au participat la un marş în centrul Clujului. Au apărut şi primele incidente - GALERIE FOTO

Peste 500 de persoane de etnie maghiară au pornit, sâmbătă, într-un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, de la Institutul Teologic Protestant spre Biserica "Sfantul Mihail", în cadrul programului organizat cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Participanţii la marş s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 11.00, în faţa Insititului Teologic Protestant, din Cluj, având asupra lor steaguri ale Ungariei, steaguri secuieşti şi ale Transilvaniei, dar şi un steag tricolor al României.

Pe traseu, ei intonează cântece din timpul Revoluţiei din 1848, câţiva dintre manifestanţi fiind îmbrăcaţi în constume populare maghiare.


Citeşte şi: Mii de persoane sunt aşteptate la Cluj cu ocazia manifestărilor de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Mai mulţi reprezentanţi ai Organizaţiei Tinerilor din cele 64 de Comitate, considerată extremistă, au fost scoşi din mulţime de către forţele de ordine, pentru a nu perturba desfăşurarea manifestării, aceştia fiind recuoscuţi întrucât aveau asupra lor însemne specifice şi steaguri ale asociaţiei.


Participanţii la marş vor asista, începând cu ora 12,30, la o slujbă religioasă oficiată în Biserica Romano-Catolică ”Sf. Mihail”, după care, de la ora 14.00, va avea loc ceremonia de depunere a coroanelor de flori la plăcuţa amplasată în memoria poetului revoluţionar Petofi Sandor pe clădirea fostului hotel Biasini, de pe str. Avram Iancu.

Citeşte şi: Resticţii de circulaţie în centrul oraşului de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni


Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunţat instituirea unor restricţii de circulaţie, între orele 10:00-16:00, pe următorul traseul: Piața Avram Iancu nr. 14 – Bd. 21 decembrie 1989 – Piața Unirii latura de nord (pe o bandă de circulație rutieră) - Piața Unirii  (latura de vest) -  strada Universității – strada Avram Iancu nr. 20 (cu restricționarea circulației în zona fostului Hotel Biasini).

Citeşte şi: Ce oficialităţi vor fi prezente duminică la Cluj cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni


La eveniment vor fi prezenți Mate Andras Levente, deputat, președintele organizației județene UDMR, Cluj, Vakar Istvan, președinte interimar al Consiliului Județean Cluj, Horvath Anna, viceprimarul municipiului, respectiv reprezentanți ai administrațiilor locale și județene clujene. De asemenea, Szekely Istvan, secretar general-adjunct va participa duminică la manifestările comemorative organizate la Cluj. Şi Bodor Laszlo, secretar general-adjunct pentru tineret, va fi prezent la manifestările organizate la Cluj, iar Magyari Tivadar, secretar general-adjunct pentru învățământ, va participa de la ora 12:00 la slujba ecumenică comemorativă a Bisericii Reformate din orașul Turda.

Citeşte şi: Pericolul secesionist din Transilvania este încurajat din Ungaria


Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an, în majoritatea localităţilor din Transilvania, fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849.

Anul trecut, peste 10.000 de persoane au participat, la Târgu Secuiesc (Covasna), la manifestările de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a defilat călare alături de preşedintele Consiliului Judeţean Covsna, Tamas Sandor.

Şi la Sfântu Gheorghe, peste 10.000 de persoane au participat la manifestări, secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt spunând atunci că maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei în obţinerea autonomiei.

La Cluj-Napoca, peste 1.000 de persoane au participat la o ceremonie care a inclus discursuri şi depuneri de coroane de flori şi la care primarul municipiului, Emil Boc, i-a salutat în limba maghiară pe cei prezenţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter