Actualitate

Cine este şi ce avere are directorul interimar al SRI

Directorul interimar al Serviciului Român de Informaţii a devenit generalul-locotenent Florian Coldea, după ce fostul director George Maior şi-a dat demisia marţi, 27 ianuaire, din funcţia pe care a ocupat-o opt ani de zile.

sursa foto: sri.ro sursa foto: sri.ro

Florian Coldea s-a născut în anul 1971 în localitatea Târnova din judeţul Arad. Este căsătorit şi are un copil. A urmat cursurile Facultăţii de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, pe care le-a absolvit în anul 1996.

Acesta a absolvit cursuri de pregătire pe profil antiterorist şi de intelligence desfăşurate în ţară şi străinătate. În anul 2010 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul Ştiinţe militare – Informaţii la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, cu teza intitulată „Managementul schimbării în serviciile de informaţii”. Florian Coldea a participat la misiuni, acţiuni şi operaţiuni complexe derulate în special pe profil antiterorist, în cooperare cu parteneri străini ai SRI.


Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI la data de 27 iulie 2005. În anul 2008 i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în anul 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent.

Anterior numirii în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informaţii.


Ce avere are șeful SRI

Conform declaraţiei de avere semnate în anul 2014, generalul-locotenent Florian Coldea are un apartament de 56,33 mp în Bucureşti cumpărat în anul 2005, iar în perioada 2006-2008 şi-a achiziţionat un apartament de 128,76 mp împreună cu soţia lui. Plăteşte o poliţă de viaţă pentru copil deschisă în anul 2011, cu o valoare de răscumpărare de 16.274,4 lei.

Florian Coldea şi-a luat un credit de la bancă în anul 2006 în valoare de 55.000 de euro. Venitul anual încasat de Coldea de la Serviciul Român de Informaţii este de 113.309 lei, adică un salariu lunar de 9442 de lei. Coldea are dat în chirie un apartament din care îşi rotunjeşte veniturile. Acesta primeşte anual 7500 de lei. În baza Legii 143/1994 directorul interimar al Serviciului Român de Informaţii a primit suma de 13.397 lei.


Elena Udrea a anunţat vineri, 30 ianuarie, că a depus un denunţ la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva directorului interimar al SRI, Florian Coldea. Udrea îl acuză pe Coldea că ar fi instrumentat campania împotriva sa şi îl acuză că i-ar fi cerut fostului său soţ, Dorin Cocoş, să îi dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă pentru a-i susţine televiziunea.  Udrea susţine că banii au fost daţi de Dorin Cocoş prin intermediul fiului său, Alin Cocoş.

„Serviciul Român de Informaţii nu se pronunţă sub nicio formă cu privire la declaraţiile unor suspecţi aflaţi în urmărire penală, cu atât mai mult cu cât este vorba despre dosare la care SRI a contribuit într-un mod categoric”, a spus purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, la B1 TV.


Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a lansat, la ÎCCJ, acuzaţii la adresa generalului SRI Florian Coldea, potrivit Mediafax. Acuzaţiile făcute de Alina Bica în instanța de judecată nu au fost făcute publice până în acest moment.

Ultimele Stiri
abonare newsletter