Actualitate

Licitația pentru salubritate și deszăpezire se reia. Va fi afectată populația?

Miza pentru curățenia stradală și deszăpezire în Cluj-Napoca este mare: contract de 30 milioane euro pentru o perioadă de opt ani.

De două ori, Primăria a adjudecat contractul pentru licitația de salubritate și deszăpezire și tot de atâtea ori rezultatul a fost contestat și anulat. Acum, instanța a decis din nou, de data aceasta definitiv: licitația se reia. Astfel, pentru a treia oară, Primăria face licitație pentru curățenia străzilor și deszăpezirea acestora. Miza este una mare: contract de 30 milioane de euro pe o perioadă de opt ani.

S-a ajuns la reluarea licitației după ce Primăria a contestat în instanță decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) care spunea că licitația trebuie reluată. Curtea de Apel Cluj a dat câștig de cauză CNSC, ceea ce înseamnă că totul trebuie luat de la capăt. “Licitația va fi reluată. În ședința de Consiliu Local din ianuarie 2015 va fi discutat caietul de sarcini cu eventualele modificări rezultate din sentința judecătorească. Așa cum am spus de la început, din nefericire suntem prinși la mijloc între două autorități alte statului: ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – n.red.) și CNSC. Instanța a dat câștig de cauză punctului de vedere al CNSC, ne vom conforma și vom merge mai departe pe această linie”, a declarat, miercuri, primarul Emil Boc.


Potrivit conducerii Primăriei, situații similare se petrec în majoritatea orașelor din țară unde au avut loc licitații pentru salubritate. “Din nefericire, această situație este valabilă nu numai pentru Cluj ci pentru aproape întreaga țară. Toate licitațiile de salubritate sunt contestate sau aflate în diverse faze de contestație de peste doi-trei ani pentru că legislația este imperfectă, lasă loc de interpretări, iar acum instanțele de judecată creează jurisprudență și practică în materie de salubritate”, a comentat primarul.

Boc a speră ca la următoarea licitație să nu apară alte surprize. “Sperăm ca la viitoare contestație din următoarea licitație să nu se dea câștig de cauză ANRSC-ului de către vreo instanță”, a punctat primarul.


Conducerea Primăriei subliniază că serviciile de salubritate și deszăpezire vor fi asigurate în continuare de Rosal și Brantner Vereș. “Clujenii trebuie să fie liniștiți că nu va fi nicio problemă din acest punct de vedere cu asigurarea deszăpezirii. Contractul merge mai departe, încă din 15 noiembrie am avut grijă să fie asigurată aprovizionarea astfel încât Clujul să nu aibă de suferit. Partea juridică se duce pe filiera juridică mai departe”, a conchis Emil Boc.

Prima dată, licitația a fost câștigată de Supercom, iar a doua oară de RER Ecologic.

Ultimele Stiri
abonare newsletter