Actualitate

O nouă metodă de înşelare a clujenilor: Plata în avans pentru credite inexistente

O nouă metodă de înşelare a persoanelor a fost descoperită de poliţiştii clujeni. Pentru a câştiga bani în mod fraudulos mai multe persoane au înfiinţat, în Cluj, o firmă care promitea obţinerea uşoară a unor credite, pe termen lung, în schimbul unui avans.

Mecanismul pus la cale de escroci era unul de tip piramidal. "Avansul" care se colecta de la doritorii de credite rate lunare fixe constituia, de fapt, venitul societăţii. Din acesta, lunar, prin tragere la sorţi, o parte putea ajunge la unul dintre cei care a solicitat împrumut. "Poliţiştii de investigare a fraudelor economico-financiare au depistat şi la Cluj un astfel de caz. În urma verificărilor efectuate, organele abilitate au închis definitiv activitatea societăţii, iar administratorii sunt cercetaţi penal”, au explicat poliţiştii clujeni cum funcţionează cea mai nouă metodă de înşelat oameni.

35 de clujeni au fost înşelaţi prin această metodă. Firma cu pricina pormitea acordarea unui ajutor financiar, uneori cu termen de returnare şi de 20 de ani, cu promisiunea unei domânzi mici în schimbul plaţii unui avans pentru ca acele “credite” să poată fi eliberate. Metoda complexă de înşelat oameni a adus clujenilor un prejudiciu total de 12.000 de lei.


“Cum creditele sunt tot mai greu de obţinut, în ţară au apărut firme care promit împrumuturi cu dobânzi minime, uşor de accesat de persoane cu venituri reduse sau care figurează pe lista de rău platnici. Împrumuturile se aprobă rapid, fără verificări de bonitate şi cu termene de returnare de 10 – 20 de ani. Prin reclame sau verbal sunt atrase persoane care nu sesizează clauzele ascunse din contracte şi nu realizează că achită, în avans, diverse taxe sau rate lunare, fără să fi primit efectiv creditul. Mai mult, nici nu se stabileşte când vor primi banii de care au nevoie. Clienții sunt sfătuiți să dea în avans cât mai multe "rate" pentru a avea prioritate şi pentru a primi cât mai repede creditul. Însă în contractul pe care l-au semnat se precizează, în termeni alambicaţi, că pot primi acest credit la finele contractului, spre exemplu la finele celor 20 de ani, dar nu este obligatoriu să îl şi primească. Victimele, când realizează că au fost păcălite, nu pot solicita ratele plătite decât la finalul perioadei pentru care au luat creditul. Societatea nu se obligă să vireze sumele promise, iar între timp se şi poate dizolva, fără să restituie ratele pe care le-a încasat. Firma dispare din spaţiul închiriat unde avea sediul, cu tot cu cartele preplătibile de pe care îşi contactează clienţii", au declarat reprezentanţii IPJ Cluj.

Poliţiştii clujeni atrag atenţia cetăţenilor care doresc credite avantajoase să citească cu atenţie documentele pe care urmează să le semneze şi să ia în considerare factorul aleatoriu ce influenţează data la care vor primi banii, dar şi să acceseze împrumuturi de la instituţiile financiare autorizate de Banca Naţională a României.

Etichete: frauda ipj cluj
Ultimele Stiri
abonare newsletter