Actualitate

Romii din România vor avea un muzeu virtual

O echipă de cercetători din Cluj a demarat un proiect prin care propune realizarea unei istorii orale a populației rome din ţara noastră, dar şi crearea unui muzeu virtual al romilor din România. "În ciuda modei și a unei fascinației pentru marginali, romii din România nu dispun de o istorie a lor", spun cercetătorii clujeni.

Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Institutul de Istorie Orală, în parteneriat cu Universitatea din Islanda lansează proiectul "Povestea nespusă. O istorie orală a romilor din România" (The Untold Story. An Oral History of the Roma People in Romania).

Potrivit unui comunicat de presă, obiectivul principal al acestei acţiuni este realizarea unei istorii orale a populației rome din ţara noastră, prin colectarea, conservarea și interpretarea narațiunilor individuale ale membrilor acestei comunități. 


Prin intermediul interviurilor de istorie orală, proiectul va oferi o voce comunităților de romi, va explora modalitățile prin care patrimoniul cultural (in)tangibil al acestora, respectiv muzica, meșteșugurile, alimentația, sărbătorile, educația, pot deveni instrumente de demitizare și creștere a stimei de sine a romilor în context național și european.

Printre rezultatele acestui proiect se numără crearea unei arhive de istorie orală de aproximativ 600 de interviuri, a unui muzeu virtual al romilor din România, realizarea unor teze de doctorat, lucrări postdoctorale, articole și cărți de specialitate.


“Obiectivul proiectului este să contribuie la reducerea disparităților economice și sociale din Spațiul Economic European și să întărească relațiile bilaterale dintre statele donatoare și statele beneficiare prin realizarea unei cercetări de istorie orală care vizează dezvoltarea umană și socială, dar și protejarea moștenirii culturale a populației rome din România. Prin culegerea a aproximativ 600 de mărturii orale la nivel naţional, vocea comunităţii rome va putea fi auzită atât de mediul academic, cât şi de publicul larg. Aceste interviuri vor fi organizate într-o arhivă de istorie orală disponibilă online pentru cercetători din toată lumea, interesați de această temă”, a declarat Lavinia Snejana Stan, directorul de proiect, conform realitatea.net.

Proiectul are o durată de desfăşurare de 34 de luni, beneficiind de o finanțare în valoare de 750.000 euro.


Articol scris de Radu Bărăian, student la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II

Ultimele Stiri
abonare newsletter