Actualitate

Aida, un spectacol-eveniment în aer liber dedicat Clujenilor

Clujenii sunt invitați sâmbătă, 5 iulie 2014, de la ora 20.00, în Piaţa Unirii, la operă pentru a participal la cel mai grandios spectacol de operă realizat vreodată în aer liber în ţara noastră și care are premiera la Cluj: AIDA de Giuseppe Verdi.

Superproducţia AIDA are o distribuţie impresionantă: dirijorul italian David Crescenzi, soprana Dragana Radakovic, Hector Lopez şi Ştefan Ignat sunt doar câţiva dintre cei care vor face piaţa să pulseze sub clar de lună. 

Proiectul artistic, intitulat „AIDA- Opera pentru Cetate”, poartă o însemnătate istorică deosebită: alături de monumetalitatea operei în sine, titlul verdian este cel care a inaugurat Opera Naţională Română din Cluj, primul teatru liric al ţării, în anul 1920. Aceeaşi creaţie revine acum într-un spectacol grandios, montat în aer liber, dedicat  tuturor clujenilor, printr-o sărbătoare publică, ce se bucură de sprijinul autorităţilor locale şi este realizat în colaborare cu Opera Maghiară Cluj.


Noutatea absolută a evenimentului constă în implicarea întregii comunităţi. Pornind de la considerentul că opera este a tuturor, distribuţia spectacolului este îmbogăţită de 450 de figuranţi-voluntari entuziaşti, care vor da culoare scenei pe data de 5 iulie. Iniţiativa inedită a fost testată în cadrul avanpremierei „Aida”, organizată de Opera clujeană la Alba Iulia, pe data de 21 iunie, aceasta fiind o reuşită spectaculoasă a ceea ce promite să devină o tradiţie a evenimentelor lirice în aer liber.  La efortul comun au fost invitate să se alăture şi celelalte instituţii de cultură din Cluj-Napoca, precum Opera Maghiară şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, dar şi Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea”, al căror elevi au reuşit performanţa pictării stindardelor şi a unei veritabile corăbii egiptene, sub coordonarea doamnei profesor Hermina Csata.

Grandoarea evenimentului va fi asigurată de 8 mari nume lirice, acompaniate de 60 de instrumentişti, 60 de corişti şi 30 de balerini, precum şi de o deosebită punere în scenă a poveştii egiptene prin decoruri impozante, costume strălucitoare, marşul a sute de figuranţi, intrarea soldaţilor călare, totul sub privirile a mii de spectatori.  Regia coborâtă în stradă este o noutate pentru Opera clujeană, care proiectează pentru următoarele stagiuni premiere asemănătoare, concerte de operă şi spectacole în aer liber ce vor implica din ce în ce mai mult comunitatea locală.


Deschiderea faţă de publicul clujean prin proiectul „Aida” va fi consolidată şi datorită unui studiu de marketing programat pentru ziua spectacolului, prin care se urmăreşte o mai bună cunoaştere a publicului clujean, a preferinţelor şi aşteptărilor sale artistice. Proiectul „Aida- Opera pentru cetate” oferă, astfel, o nouă perspectivă în relaţia public-artă şi dă noi valenţe iniţiativei Cluj- Capitală Culturală Europeană.

Etichete: spectacol opera Aida
abonare newsletter