Actualitate

Percheziții la Ministerul Sănătății și la mai multe spitale

Procurorii DNA au făcut luni, 16 iunie 2014, percheziţii la Ministerul Sănătăţii și încă patru instituții medicale, în dosarul care vizeză fapte de corupţie privind achiziţii pentru programul de modernizare al secțiilor de neonatologie. În total 20 de adrese au fost cercetate de procurorii anticorupție.

În acest dosar sunt vizate spitalele Fundeni, Polizu, Cantacuzino și Pantelimon precum și mai mulți directori care s-au ocupat de achiziții publice, dar și trei firme private care ar fi câștigat contracte supraevaluate.

Percheziţiile au fost făcute la 20 de adrese, sediile unor instituții publice şi unităţi sanitare, și nu a fost dispusă și urmărirea penală faţă de vreo persoană. "În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană", a precizat DNA.


Aparatură la supra-preț

În vizorul procurorilor sunt programele prin care au fost modernizate secțiile de neonatologie ale acestor spitale. DNA suspectează că aparatura ar fi fost cumpărată la prețuri mai mari decât cel al pieței.

DNA face cercetări în această cauză pentru "suspiciunea săvârșirii, în perioada 2008-2011, a unor infracțiuni de corupţie şi asimilate celor de corupție, de către funcţionari publici, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri externe", se arată într-un comunicat de presă al instituției.


Ancheta DNA ar fi pornit în urma unei sesizări din partea Oficiului de Luptă Antifraudă. „În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF) din cadrul Comisiei Europene, DLAF, precum şi de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei”, se mai arată în comunicatul procurorilor.

Trei firme vizate

În acest dosar sunt vizate și trei firme private care ar fi încheiat cu mai multe spitale contracte pentru modernizarea secțiilor de neonatologie. Procurorii suspectează că licitațiile ar fi fost trucate, iar dotările au fost cumpărate la prețuri mai mari, prejudiciul fiind estimat la ordinul milioanelor de euro.


Modernizarea maternităților din spitalele în care DNA face percheziții a fost făcută cu fonduri de la Banca Mondială și BERD. România a derulat, cu finanțare de la BM, un program în valoare de 80 de milioane de euro pentru dotarea, reabilitarea și modernizarea unor maternități din România.

abonare newsletter