Actualitate

Covor roşu pentru antisemitul Şova la comemorarea victimelor Holocaustului - FOTO

Dan Şova, politicianul PSD care a negat Holocaustul, a fost primit la Cluj-Napoca cu un covor roşu, pus cu mare grijă, în faţa gării, la dezvelirea unei plăci în memoria evreilor deportaţi.

La evenimentul de la gară care a marcat dezvelirea plăcii comemorative dedicată victimelor Holocaustului, ministrul Dan Şova a fost întâmpinat cu un covor roşu. Pătrăţelul de covor a fost pus cu mare grijă exact în faţa alaiului de oficialităţi care l-au înconjurat pe ministru astfel încât cei care iau cuvântul să se urce pe “preş”.

Printre cei care l-au înconjurat pe Şova la dezvelirea plăcii s-au numărat prefectul Gheorghe Vuşcan şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu care, în urmă cu câteva luni, a participat la slujbe religioase în costum popular după moda lansată de comandantul legionar Corneliu Zelea Codreanu. Au mai fost prezenţi şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din România şi evrei care au fost deportaţi în 1944.


După declaraţii antisemite, acum arată compasiune

După ce în 2012, Dan Şova a declarat că pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit, la doi ani distanţă, ministrul s-a arătat plin de compasiune faţă de evrei. În discursul ţinut la dezvelirea plăcii comemorative, el a declarat că avem obligaţia de a purta în suflet compasiune pentru cei care au avut de suferit. “La Cluj a fost înfiinţat unul dintre cele mai mari ghetouri, numărul celor închişi aici ajungând la 18.000 de persoane, împreună cu evreii transferaţi din ghetoul de la Gherla. Cei 18.000 de evrei au părăsit Clujul în 6 transporturi direcţionate către Auschwitz, între 25 mai şi 9 iunie 1944. Mai puţin de un sfert dintre aceştia au revenit în oraşul de pe Someş, în timp ce restul au murit în camerele de gazare sau în marşuri ale morţii. Comemorăm azi un eveniment tragic, o consecinţă a urii şi a antisemitismului, drept pentru care avem obligaţia de a purta în suflet compasiune şi de a menţine vie memoria victimelor Holocaustului”, a spus Dan Şova.

Ministrul a adăugat că astfel de plăci comemorative vor fi amplasate în 11 oraşe din Transilvania de Nord.


Ce scrie pe placa dezvelită la gară

Placa comemorativă este amplasată pe clădirea gării Cluj-Napoca de către Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel. Pe placă se arată că în lunile mai-iunie 1944, 131.639 de evrei - bărbaţi, femei şi copii din Transilvania de Nord -, aflată sub ocupaţia fascistă a regimului Horthy, au fost deportaţi de către jandarmeria horthystă şi predaţi autorităţilor naziste. „Aproape toţi au fost exterminaţi. Din gara Cluj au fost deportaţi în zilele de 25, 29 şi 31 mai, 2, 8 şi 9 iunie 16.148 de evrei. Fie ca memoria acestei tragedii să rămână vie, ca un avertisment pentru generaţiile viitoare”, se mai menţionează pe placă.

Şova în 2012: Pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit

Deși este o problemă extrem de sensibilă și există o întreagă dispută între istorici pe această temă, în martie 2012 purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Dan Șova, a făcut imprudența să se atingă poate de cel mai sensibil subiect de care om politic ar trebui să se ferească și să umble cu mănuși chirurgicale: existența Holocaustului pe teritoriul României. „Datele istorice arată că la Iași au fost omorâți 24 de cetățeni români de origine evreiască de soldații din armata germană (...) Nu au participat soldați români. Este un lucru lămurit istoric”, declara senatorul și purtătorul de cuvânt PSD, Dan Șova, într-o emisiune TV în 2012. Ulterior, în urma reacţiilor stârnite în rândul mai multor organizaţii şi instituţii, purtătorul de cuvânt al PSD şi-a cerut scuze şi a retras afirmaţiile jignitoare, explicând că intenţia sa nu a fost de a insulta.

Ultimele Stiri
abonare newsletter