Actualitate

Traian Berbeceanu, urmărit pentru noi fapte, una fiind de luare de mită

Fostul şef al BCCO Alba Iulia Traian Berbeceanu s-a prezentat vineri la DIICOT, fiind citat pentru a i se aduce la cunoştinţă alte patru noi infracţiuni pentru care este cercetat, între acestea numărându-se o faptă de luare de mită şi una de spălare de bani, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii DIICOT au declanşat urmărirea penală în cazul fostului şef de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba-Iulia Traian Berbeceanu, pentru patru noi fapte, printre care sunt infracţiunile de luare de mită în legătură directă cu o faptă de crimă organizată şi spălare de bani, au declarat vineri, pentru Mediafax, surse judiciare.

Traian Berbeceanu a declarat, la intrarea în sediul DIICOT, că nu ştie pentru ce a fost chemat şi a precizat că astăzi este ziua lui.


Dosarul lui Traian Berbeceanu a fost preluat de structura centrală a DIICOT, de la DIICOT Alba.

Berbeceanu: Maşina despre care procurorii spun că este mită am luat-o la schimb şi am dat diferenţa

Fostul şef al BCCO Alba Iulia Traian Berbeceanu a declarat vineri, la ieşirea de la DIICOT, că este acuzat, între altele, că a luat mită o maşină, susţinând că nu este vorba despre aşa ceva, întrucât pentru acel autoturism a dat la schimb o altă maşină şi a plătit o diferenţă de bani.


"Maşina era de vânzare, am luat-o printr-un intermediar care se ocupa cu aşa ceva, eu am plătit la preţul pieţei şi ulterior, când am vândut-o, am vândut-o tot aşa. Am vândut-o prin site-ul Autovit, a stat trei luni de zile pusă pe site la vânzare şi am vândut-o cu mare greutate", a spus Traian Berbeceanu.

El nu a dorit să comenteze celelalte acuzaţii care i-au fost aduse de procurori şi nici situaţia în care se află în prezent, respectiv cu un dosar penal care îl vizează şi un alt dosar în care sunt vizaţi anchetatorii săi.


Berbeceanu a arătat că nu a dat declaraţii în faţa anchetatorilor.

Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar au fost cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea pe 24 octombrie 2013.


Procurorii care au instrumentat dosarul arătau că soţii Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu au "sponsorizat" BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reieşea că cei doi soţi au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, unde lucrează soţia comisarului.

Procurorii arătau că Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informaţii despre investigaţiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.


DNA informa, în 19 martie, că şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe.

Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan de a-l numi şef de serviciu pe ofiţerul Alin Muntean, reieşea din ordonanţa DNA privind urmărirea penală a şefului DIICOT Alba, a lui Muntean şi a unui procuror de la Parchetul Tribunalului Alba.

Şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, urmărit penal în legătură cu instrumentarea dosarului lui Berbeceanu, pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, represiune nedreaptă şi fals intelectual, se află, din 5 mai, sub control judiciar.

Potrivit DNA, în cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu într-un dosar al instituţiei, prin faptul că a dispus, prin ordonanţa din 21.10.2013, începerea urmăririi penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Traian Berbeceanu, şef al BCCO Alba, pentru mai multe infracţiuni, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter