Actualitate

UE vrea un preț unic pentru gazul rusesc pentru toate statele membre

Uniunea Europeană vrea un preţ unic pentru gazul rusesc pentru toate statele membre, a declarat vineri, la Varşovia, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, relatează Reuters.

UE vrea un preţ unic pentru gazul rusesc pentru toate statele membre UE vrea un preţ unic pentru gazul rusesc pentru toate statele membre

Afirmația a fost făcută după o întâlnire cu premierul polonez Donald Tusk, care promovează ideea unei comunități enegetice europene și a unor achiziții comune de gaz rusesc, înaintea unor discuții cu Rusia și Ucraina privind securitatea livrărilor de gaze rusești spre Europa.

În prezent, statele membre ale UE cumpără gaz rusesc pe baza unor contracte bilaterale cu Moscova și plătesc prețuri diferite. Achizițiile în comun ar îmbunătăți puterea de negociere a UE și ar reduce prețurile.


“Există diferențe foarte mari în privința prețurilor la gaze. Cu cât este mai mare cota gazului rusesc în achiziții și cu cât este mai mare monopolul Rusiei în alimentări, cu atât sunt mai mari prețurile”, a declarat Oettinger.

UE a făcut progrese în a-și îmbunătăți securitatea energetică de la crizele gazului din 2006 și 2009, când disputele privind facturile neachitate între Kiev și Moscova au dus la întreruperi ale exporturilor de gaze spre vestul Europei. Însă, până acum, dependența UE de petrolul și gazul importate, în special din Rusia, a crescut, nu a scăzut.


Comisarul european a mai precizat că Europa ar trebui să aibă rețele paneuropene pentru gaze naturale și electricitate, inclusiv mai multe legături energetice între țări, și să-și diversifice și mai mult importurile de energie.

“Infrastructura în privința tranzitului de gaz și energie ar trebui să aibă un caracter paneuropean și ar trebui să includă de asemenea Ucraina, Georgia și Balcanii de Vest. Vrem să ne dovedim solidaritatea cu Ucraina”, a declarat Oettinger.


Ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, a declarat imediat că Ucraina susține ideea introducerii unui preț unic pentru gazul natural în Uniunea Europeană.

abonare newsletter