Actualitate

Hărţile de hazard şi de risc de inundaţii, finalizate

Hărţile de hazard şi risc la inundaţii s-au întocmit pentru zonele desemnate ca având un risc potențial semnificativ la inundații.

Hărțile de hazard și de risc la inundații realizate vor fi valorificate în reactualizarea planurilor de apărare împotriva inundațiilor la nivelul tuturor bazinelor hidrografice. 

"Identificarea zonelor cu risc ridicat poate contribui la dezvoltarea sustenabilă a localităților prin reducerea pagubelor potențiale în aceste zone. Hărțile sunt realizate în format digital. În prezent, în toate bazinele hidrografice, în cadrul hărților de hazard la inundații, sunt trasate benzile de inundabilitate care arătă cu precizie ridicată extinderea zonei inundate și oferă informații referitoare la viteza apei, adâncimea apei la viituri, corespunzătoare unor debite cu diferite probabilități de depășire (0,1%; 1%; 5%; 10%), adică date referitoare la inundații care se petrec odată la 1000 de ani, odată la 100 de ani, odată la 20 ani, respectiv odată la 10 ani", se arată într-un comunicat remis presei de către reprezentanţii Administraţiei Naţionale "Apele Române".


Hărţile sunt accesibile publicului larg și sunt publicate pe portalul ANAR (www.rowater.ro - la rubrica „Hărți de hazard și de risc”).

"În cadrul acestor proiecte, au fost scanate 1.549 râuri, totalizând cca. 33.478 km de lungimi de cursuri de apă (reprezentând 42,4% din cei 78.905 km cadastrați la nivel național), iar suprafața aferentă este cca. 89.826 km2 (37,6% din suprafața țării). Pe lângă zboruri aerospațiale, s-au efectuat și lucrări în teren, în urma cărora a fost realizată o bază de date topografice și hărţile s-au editat în format GIS", au mai transmis reprezentanţii ANAR.


 

Etichete: inundatie
Ultimele Stiri
abonare newsletter