Actualitate

Cea mai veche statuie din Cluj va fi mutată la Muzeul Satului din Hoia

În prezent, statuia lui Donath se află într-o curte privată de pe dealul Hoia, după ce terenul pe care era amplasată a fost retrocedat. Proiectarea, conservarea şi mutarea statuii sunt estimate la preţul de 38.700 lei.

Primăria Cluj-Napoca a lansat, astăzi, un anunţ pentru realizarea lucrărilor de conservare şi reamplasare a statuii ciobanului Donath. Valoarea lucrărilor a fost estimată la 38.700 lei, iar firmele interesate trebuie să depună ofertele până în data de 18 martie. Pentru desemnarea câştigătorului se va ţine cont de preţul cel mai scăzut, acesta fiind de fapt criteriul principal.

Potrivit caietului de sarcini, după realizarea lucrărilor de conservare, statuia va fi mutată la intrarea în incinta secţiei în aer liber a Muzeului Etnografic Romulus Voia din Hoia, acum statuia fiind amplasată pe un teren proprietate privată tot din zona Hoia, mai exact pe strada Nicolae Pătraşcu nr. 45. Statuia a ajuns acolo după ce terenul pe care se afla a fost retrocedat proprietarului, fiind lăsată apoi în paragină de autorităţi. Specialiştii spun că statuia este cea mai veche din Cluj şi este una dintre puţinele statui din lume dedicate unui cioban.


Care vor fi obligaţiile firmei câştigătoare

Firma care va fi desemnată câştigătoare va trebui să se ocupe de proiectare, de obţinerea autorizaţiei de construcţie şi de realizarea lucrărilor de conservare şi mutare a statuii. Va trebui să găsească cele mai adecvate mijloace de dislocare, împachetare şi transport, să identifice gradul de deteriorare şi a agenţilor implicaţi în procesul de degradare a pietrei, să cureţe şi să pregătească lucrarea pentru operaţiile de fond. Tot câştigătorul va trebui să identifice soluţiile de conservare, să finiseze armonizarea şi conservarea lucrării pentru amplasare. De asemenea, va monta lucrarea pentru noul amplasament şi se va ocupa de realizarea ultimelor finisaje după conservare: fundaţia şi dispozitivele de montaj necesare.

Autorizaţia de construire se va preda în termen de trei luni de la semnarea contractului.


Povestea ciobanului Donath

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Primăriei, legendele Clujului îl amintesc pe ciobanul Donath care îşi  păstorea turma lângă pădurea Hoia. El a observat manevrele turcilor care au început să taie dealul argilos şi roşiatic ce lega pădurea de dealurile Cetăţuiei şi şi-a dat seama că oraşul era în pericol. Asemeni eroului de la Marathon, a fugit într-un suflet să ducă vestea clujenilor, după care din cauza emoţiei şi a efortului a murit subit. Clujenii, însă, au atacat oastea turcească şi au reuşit să salveze oraşul. Drept recunoştinţă pentru sacrificiul făcut de Donath, clujenii i-au ridicat o statuie pe la 1735, conform cercetătorului Nicolae Sabău, pe coasta cu vii a dealului Cetăţuii, acolo unde acesta obişnuia să-şi ducă oile la păscut. Statuia  este o superbă operă de artă în stil baroc.

Legenda mai spune că de atunci în fiecare noapte omul de piatră Donath coboară pentru a se convinge că oraşul este în siguranţă. Îşi umple ulciorul cu apă din Someş şi se reîntoarce la locul lui de veghe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter