Actualitate

Primarul din Apahida vrea herghelie de cai lângă casele oamenilor

Primarul unei comunei Apahida, limitrofă cu municipiul Cluj Napoca vrea cu tot dinadinsul ca lângă casele şi terenurilor unor localnici să fie construită o herghelie de cai. Localnicii protestează şi susţin că nu vor să trăiască lângă rampa cu dejecţiile animalelor.

Ales pe listele PSD, primarul comunei Apahida, Grigore Fati vrea cu tot dinadinsul ca mai multe zeci de proprietari de terenuri şi case să fie de acord cu construcţia unui club hipic. Sătenii spun că este vorba despre o herghelie în toată regula. „În autorizaţia de construcţie se arată că vor fi doar patru cai dar deja au fost construite 14 boxe a câte doi cai fiecare, deci, minim 28 de cai. Noi nu putem fi de acord cu acest lucru. Va mai există şi o rampă de dejecţii ale animalelor care va putea afecta sănătatea celor din zonă”, a spus Maria Câmpean, proprietar al unui teren care se învecinează cu cel unde se va construi herghelia, potrivit evz.ro

Cu toate insistenţele primarului din Apahida, inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii Cluj au stabilit că autorizaţia de construire a fost emisă ilegală. „ISC şi Prefectul de Cluj au cerut deja instanţei anularea autorizaţiei de construire dar primarul o ţine pe a lui. Eu am teren chiar lângă locul unde se construieşte herghelia de cai. Tot timpul aceleaşi discuţii legate de valoarea cailor, despre care primarul susţine că valorează 250.000 de euro, despre ce condiţii minunate vor avea caii, dar la noi nu se gândeşte nimeni”, a mai spus Maria Câmpean.

Şanse mari de anulare a autorizaţiei de construire


În timp ce pe rolul Tribunalului Cluj există un dosar care se referă la anularea autorizaţiei şi demolarea construcţiei, primarul Grigore Fati a convocat o şedinţă la Primăria Apahida, unde anumiţi proprietari de terenuri din zonă, şi nu pe toţi aşa cum ar fi trebuit. Scopul şedinţei a fost unul, susţine primarul Fati de a-i informa pe localnici despre construcţia clubului hipic. „Cred că oamenii au fost intoxicaţi şi de aceea am convicat acea şedinţă pentru a le explica toate detaliile despre această construcţie”, a spus primarul.

Comuna Apahida este a doua ca şi mărime din judeţul Cluj, ca şi buget şi număr de locuitori, şi va fi zona unde municipiul Cluj Napoca se va extinde cel mai repede, fiind situată la periferia oraşului. 

Zonă de protecţie de 500 de metri în jurul hergheliei


În replică, la şedinţa cu pricina, a venit şi avocatul care le reprezintă localnicilor interesele în instanţă. Avocatul Răzvan Bălosu susţine că primarul din Apahida nu le explică oamenilor faptul că după ce ferma de cai va fi construită, în jurul acesteia, pe o rază de 500 de metri, legea impune o zonă de protecţie şi nu se va mai putea construi nimic. Avocatul mai spune că în noul Plan Urbanistic General al comunei Apahida, zona unde se va construi herghelia este prevăzută ca zonă de case şi blocuri, fiind inclusă în intravilanul localităţii.

„Atât timp cât e ilegală, construcţia va fi demolată. Dacă se va construi acel imobil, legea prevede că în jurul acestuia trebuie să se nască o zonă de protecţie. Adică la mai puţin de 500 de metri de zona unde se depozitează deşeurile respective, dvs nu veţi mai putea construi nimic, decât să faceţi agricultură. Perversitatea situaţiei o reprezintă faptul că în noul PUG, toată zona va intra în intravilan, cu regim de zonă de locuinţe, iar dvs ca proprietari vă veţi putea uita la nişte terenuri pe care se puteau construi imobile, cu destinaţie de locuinţe, dar pe care nu veţi mai putea construi nimic", a mai spus avocatul Bălosu.



Etichete: cluj cai apahida
Ultimele Stiri
abonare newsletter