Actualitate

Iranul va decide singur ce nivel de îmbogățire a uraniului îi va fi necesar (ministru)

Iranul va decide singur ce nivel de îmbogățire a uraniului îi va fi necesar, a declarat ministrul afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, citat sâmbătă de presa iraniană, preluată de AFP.

"Iranul va decide propriul său nivel de îmbogățire a uraniului în funcție de necesitățile din diferite domenii", a spus Zarif, potrivit agenției Irna. "Numai detaliile (îmbogățirii — n.r.) sunt negociabile în faza finală a negocierilor" cu puterile din grupul 5+1 (Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania).

Ministrul iranian a făcut aceste declarații presei după întâlnirea de vineri, în orașul sfânt Qom, cu demnitari religioși, cărora le-a prezentat detalii ale acordului interimar încheiat pe 24 noiembrie cu marile puteri la Geneva.


Potrivit acordului de la Geneva, care deschide calea unor negocieri delicate, desfășurate timp de șase luni, pentru a ajunge la un acord "complet", Teheranul a acceptat să își limiteze nivelul de îmbogățire a uraniului la sub 5%, în așteptarea unui acord definitiv cu marile puteri. În schimbul suspendării parțiale a sancțiunilor internaționale, care apasă greu pe economia iraniană, Teheranul a acceptat să transforme jumătate din stocul său de uraniu îmbogățit la 20% (circa 200 kg) în combustibil, destinat reactorului medical din capitala țării, și să aducă cealaltă jumătate la sub 5%.

Potrivit presei iraniene, Iranul și grupul 5+1 au convenit să negocieze un acord definitiv care "va stabili un program de îmbogățire a uraniului în parametrii acceptați de cele două părți, în funcție de nevoi". Acordul va determina "volumul și nivelul activităților de îmbogățire, capacitatea, locul unde se va desfășura procesul și stocurile de uraniu pe care Iranul le va putea deține o perioadă dată", arată aceleași surse.


"Am spus mereu că nu vom permite ca cineva (celelalte țări — n.r.) să determine nevoile Iranului" în privința îmbogățirii uraniului, a insistat ministrul iranian, citat de agenția Fars.

Îmbogățirea uraniului este problema care se află în centrul diferendului între Iran și puterile occidentale, care, alături de Israel, acuză Teheranul că încearcă să obțină arma nucleară.

Etichete: iran
Ultimele Stiri
abonare newsletter