Actualitate

FOTO: Defrișări la limita legii în Florești. Două hectare de pădure au fost rase de pe fața pământului

Mai mulţi locuitori din Florești și Tăuți din județul Cluj reclamă faptul că, în ultimele două zile, mai mulţi copaci din pădurea de la marginea celor două localități sunt tăiaţi ilegal. Aceştia spun că în doar câteva ore mai multe persoane au venit cu drujbele reușind să doboare peste două hectare de pădure. În replică, reprezentanţii Ocolului Silvic Cluj, spun că aceste tăieri de copaci sunt autorizate.

La ieșirea din Florești pe partea dreaptă de mers înspre Tăuți o coamă de deal a fost defrișată în totalitate de tăietorii de lemne. În acte, Composesoratul Florești este administratorul de drept al pădurii. Reprezentanții Ocolului Silvic Cluj ne-au transmis că în acea zonă tăierile de copaci au autorizație de exploatare.

“Composesoratul Florești are autorizație de exploatare. Din 400 de hectare cât au în proprietate, au primit autorizație pentru tăiere, două hectare, aproape 400 metri cubi masă lemnoasă. Vorbim de parchet autorizat de exploatare. Am primit multe sesizări de la oamenii din zonă, le ținem sub control. Aici nu putem vorbi de tăieri ilegale, sunt alte zone cu probleme în județ, în zonele de munte, la Cămărașu, la Cojocna, unde într-adevăr se taie ilegal ”, a declarat Viorel Apostoaie, șeful Ocolului Silvic Cluj.


Întrebat de ce cioturile care au rămas nu au fost însemnate pentru tăiere, Apostoaie a precizat că pentru lucrări de mare amploare se pun marcaje de-o parte și de alta a zonei care urmează să fie tăiată. “La lucrări mai mici se inventariază fiecare lemn și se pune ștampilă, la tăierile mari se pune numai ștampilă la începutul zonei care urmează să fie tăiată”, a mai declarat acesta.

La rândul său, Istrate Ștețco, șeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare (ITRSV) Cluj, a declarat că în acea zonă lucrările de tăiere sunt făcute cu autorizație.


Primarul localității Florești, liberalul Horia Șulea, este de altă părere și susține că ce se întâmplă la Tăuți este ilegal.

“Composesoratul Florești a primit autorizație de defrișare de la Ocolul Silvic Cluj, acest composesorat are titlu de propritate pe pădurea respectivă, dar a încălcat anumite aspecte ale legii. Nu sunt adeptul scandalului dar când e vorba de lege și ilegalități, adevărul trebuie să iasă la suprafață. Din punctul meu de vedere ce se întâmplă acolo e ilegal. Cei de la Conposesoratul Florești au titlu de proprietate dar nu au fost puși în posesie, pentru că nu toți urmașii au acte în regulă. Le-am cerut să vină cu întreaga listă a membrilor composesoratului să le semnez întregul plan composesoral” a declarat Șulea.


Cert este că în zona unde au loc defrișările muncitorii și-au lăsat inclusiv hainele agățate de cioturi, semn că sunt pregătiți să revină pentru a termina ce au început.

Potrivit datelor prezentate astăzi de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Cluj, Direcția Silvică Cluj și Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj, în primele nouă luni ale acestui an, au fost descoperite 370.000 metri cubi de material lemnos, tăiaţi ilegal în judeţ. Au fost întocmite şi 15 dosare penale şi au fost aplicate amenzi de către cele trei instituţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter