Actualitate

Studenţii ameninţă cu proteste

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) susţine că se pregăteşte să organizeze acţiuni de protest în următoarele săptămâni, dacă nu sunt soluţionate problemele legate de bugetul educaţiei, taxele de cămin şi burse.

"Vom începe cu acţiuni în campusurile universitare şi în facultăţi, prin care să subliniem, din nou, care sunt revendicările noastre, iar apoi vom trece la acţiuni de stradă, inclusiv mitinguri, iar apoi este posibilă şi o grevă", a declarat, pentru MEDIFAX, preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş.

ANOSR se declară "profund nemulţumită de faptul că ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, nu şi-a asumat rezolvarea problemelor semnalate de studenţi în cadrul întâlnirii oficiale de ieri (vineri - n.r.)", potrivit unui comunicat de presă.


Potrivit ANOSR, principalul punct de pe ordinea de zi a discuţiilor dintre ministrul delegat şi ANOSR a fost finanţarea educaţiei. "Studenţii au cerut 6% din PIB pentru educaţie, direcţionaţi inclusiv către evitarea de noi creşteri de taxe, creşterea calităţii învăţământului universitar şi asigurarea faptului că tinerii pot urma o facultate chiar dacă provin din familii cu venituri mici. Ministrul a evitat să ofere răspunsuri ferme cu privire la solicitările studenţilor şi a pasat responsabilitatea deciziei finale în curtea Ministerului Finanţelor Publice", se arată în comunicat.
ANOSR mai spune că, în ceea ce priveşte nemulţumirile studenţilor legate de creşterea taxelor de cămin, ministrul a declarat că în urma discuţiilor purtate între Ministerul Educaţiei şi ANOSR la finele anului trecut a fost crescută investiţia în subvenţia cămine-cantine pentru 2013 cu 6%, însă această creştere nu a soluţionat problema lipsei de indexare a subvenţiei cu valoarea inflaţiei de mai bine de şase ani, lucru care a dus la creşterile de taxe la care asistăm în prezent, obligând studenţii să acopere din buzunar creşterile costurilor de consum.

"Cât despre creşterea fondurilor pentru burse astfel încât bursele sociale să acopere cheltuielile minime de cazare şi masă, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale, nu au existat promisiuni clare că aceste creşteri vor avea loc anul următor, în ciuda faptului că ministrul delegat a promis creşteri în acest sens de la începutul anului prezent. Studiul ANOSR 'Responsabilitate pentru Educaţie!' arată că valoarea medie a bursei sociale este de 214 lei, în condiţiile în care acestea ar trebui să fie de 566 de lei, conform estimărilor Consiliului Naţional al Finanţăii din Învăţământul Superior (CNFIS)", susţine ANOSR.

abonare newsletter