Actualitate

Clujul, calificat la Campionatul Mondial de Dezbateri, dar nu are bani pentru participare

Cei mai tineri români care vor reprezenta ţara noastră la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice Universitare 2014 din India sunt doi absolvenţi ai Colegiului Naţional Emil Racoviţă Cluj. Cei doi elevi, Bogdan Gliga şi Flaviu Miron trebuie să adune 2.400 euro ca să ajungă la cea mai mare şi prestigioasă competiţie de dezbateri din lume.

În România, dezbaterile educaţionale nu au ajuns încă la stadiul celor din Occident şi nu li se acordă o importanţă atât de mare aşa cum se întâmplă în celelalte ţări din Europa. În străinătate, dezbaterile au un rol foarte important în şcoală, fiind considerate esenţiale pentru dezvoltarea personală a tinerilor. Dezbaterile ajută la formarea gândirii critice, a capacităţii de argumentare, a toleranţei faţă de o opinie adversă, dar şi a vorbirii în public.

Dezbaterile educaţionale sunt atât de importante în societatea actuală încât se organizează chiar campionate mondiale, ţara noastră fiind reprezentată în ultimii ani de echipe formate din studenţi de la diferite universităţi. Anul viitor, Campionatul Mondial de Dezbateri Academice Universitare, cea mai mare şi mai prestigioasă competiţie de dezbateri din lume va avea loc în perioada 27 decembrie 2013 - 4 ianuarie 2014 în Chennai, India.


Doi adolescenţi clujeni, cei mai tineri români care merg la Campionatul Mondial

Şi de data aceasta, România va fi reprezentată la Campionatul Mondial. În India vor merge patru echipe de studenţi, majoritatea din ani terminali, de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Dimitrie Cantemir şi Universitatea Bucureşti. Celor patru echipe de studenţi români li se mai adaugă cea mai tânără echipă din România, formată din Bogdan Gliga şi Flaviu Miron, ambii proaspăt absolvenţi ai Colegiului Naţional Emil Racoviţă Cluj-Napoca. “Atât colegul meu cât şi eu suntem proaspăt absolvenţi de liceu şi deşi vom fi în primul an de facultate, am primit acceptul şi oportunitatea de a participa la cea mai mare competiţie de dezbateri din lume, WUDC (Worlds Universities Debating Championship) datorită performanţelor avute la multiple campionate naţionale şi internaţionale de dezbateri în timpul liceului”, afirmă Bogdan Gliga.


Au nevoie de 2.400 euro pentru a ajunge în India

Până să ajungă în India la Campionatul Mondial, cei doi tineri mai au de trecut un mare hop: să facă rost de banii necesari. Nu este vorba despre o sumă mare, dar până acum nimeni nu le-a acordat atenţie. “Din punct de vedere financiar nu stăm deloc bine. Am încercat să contactăm câteva firme, acestea însă acordă prea puţin interes acestui subiect. Aşteptăm răspuns de la un număr de companii care ne-au sprijinit şi în trecut, însă este greu, întrucât sunt puţini cei care conştientizează cu adevărat cât de importante sunt dezbaterile în dezvoltarea personală. Momentan a trebuit să punem din buzunar avansul pentru taxa de participare, însă dacă nu vom reuşi să strângem acei bani nu vom putea sub nicio formă să acoperim costurile necesare”, spune Bogdan Gliga.


Primăria i-a pus deocamdată în stand-by

Cei doi tineri au cerut şi ajutorul Primăriei Cluj-Napoca, însă deocamdată nu li s-a dat un răspuns concret, fiind doar înregistrată cererea lor. Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca declară că fondurile pentru ONG-uri şi educaţie au fost împărţite deja în prima parte a anului, iar acum singura variantă rămasă este alocarea separată de buget. Buzatu adaugă că se analizează totuşi cererea lor pentru găsirea unei soluţii. Tinerii precizează că până acum nu au reuşit niciodată să obţină susţinere din partea autorităţilor locale, fie că este vorba de concursuri internaţionale sau campionate organizate de ei în Cluj.

abonare newsletter