Actualitate

Preoţii dintr-o parohie din Someşeni, nemulţumiţi de preţul primit pe terenul de lângă noua pistă a aeroportului

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/19/desc 06-19x.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preotul Cristian Goia, administrator parohial în Parohia “Sfântul Iosif” Someşeni, împreună cu membrii Consiliului parohial şi cu toţii enoriaşii parohiei, consideră că preţul primit pentru exproprierea unui teren din vecinătatea aeroportului este un “act de nedreptate” şi că nu vor permite ca terenul să fie înstrăinat pe o valoare modică.</strong></p>

“Terenul parohiei noastre este important pentru noi şi considerăm că nu poate fi înstrăinat pe o valoare modică, fiind cu atât mai valoros, cu cât a făcut parte din patrimoniul parohiei noastre încă de la începuturile ei. Noi avem o obligaţie morală faţă de antecesorii noștri, care au depus eforturi deosebite pentru a obţine această proprietate, faţă de comunitatea parohială prezentă şi faţă de generaţiile viitoare”, spune preotul Cristian Goia.

Preţul a scăzut de la 12 euro la 2 euro

În data de 29 mai 2013, parohia a primit o notificare prin care am fost informaţi că se va expropria o parcela de teren apartinând parohiei.


"Am fost invitaţi, conform legii exproprierilor nr. 255/2010, să ne prezentăm cu actele de proprietate. În notificare era invocată hotărârea de Consiliu Judeţean nr.144 din 29 aprilie 2013, având ca anexă o lista în care era trecut şi prețul pentru terenul nostru, cu valoarea de aprox. 12 euro/mp. Am depus actele în data de 30 mai 2013 la serviciul juridic din cadrul Consiliului Judeţean Cluj. Surpriza a venit în momentul în care, la data de 11 iunie 2013, Consilliul Judeţean a modificat sumele pentru proprietari. Referatul de aprobare propune o evaluare făcută de  S.C. Expertus SRL, care spune că evaluarea trebuie facută conform expertizelor de la Camera notarilor publici. Noile sume destinate proprietarilor au fost scăzute astfel: la intravilan Cluj la 68,70 lei/mp (aprox 15 euro/mp) extravilan 8,80/mp (aprox 2 euro/mp), iar pentru extravilan Apahida la 0,40 lei/mp (aprox 8 eurocenti/mp). Se observă o scădere impresionantă la terenul de extravilan: de 6 ori pentru cel din Cluj-Napoca şi de 80 de ori pentru cel din extravilanul  comunei Apahida. Între două hotârări, la un interval de 44 de zile, apare o diferenţă foarte mare între sumele propuse pentru despăgubire”, mai spune preotul clujean.

Acesta mai spune că a comparat expertiza Consiliului Județean cu raportul de evaluare de la Camera Notarilor, unde a observat că valoarea minimă pentru un teren situat în intravilanul cartierului Someşeni este de 104 lei şi nu 68.70, valoare rezultată din raportul de evaluare. “Această procedura greşită afectează parohia noastră şi încă 150 de proprietari, aducându-le grave prejudicii materiale”, a mai precizat Goia.


Lucrări la noua pistă a Aeroportului Internaţional TransilvaniaUioreanu îi trimite în instanţă

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a precizat că toţi cei nemulţumiţi de preţul propus se pot adresa instanţelor de judecată. El a mai precizat că eventualele procese nu vor afecta lucrările la pista de 2100 metri.

“S-a făcut o expertiză care se face la nivel de ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România), nu o face nici Consiliul Judeţean, desigur este la comanda Consiliului Judeţean dar este făcută de experţi independenţi de această problemă. Ultima evaluare a fost făcută în 2010, ea a avut un preţ, între timp evoluţia preţului pe piaţa imobiliară, conform constatării specialiştilor, este altul. Noi, pentru exproprierile suplimentare care nu erau planificate anul acesta am apelat la ANEVAR. Din punctul meu de vedere respect poziţia dânşilor. Toţi cei care sunt nemulţumiţi, şi sunt mulţi care sunt nemulţumiţi, se pot adresa instanţei vizazi de o diferenţă de preţ pe care şi-o doresc. Procesele nu vor afecta terminarea pistei pentru că hotărârea de expropriere este imediată iar discuţia în instanţă vizazi de preţul exproprierii este alt lucru. Dacă vor câştiga în instanţă noi vom respecta sentinţele judecătoreşti”, a spus Uioreanu, care a mai precizat că până la prima săptămâna din luna iulie se va încheia exproprierea pentru tot ce înseamnă pista de 2100 metri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter