Actualitate

România se confruntă cu o „inflație legislativă”. APEL pentru adoptarea unor măsuri de INFORMARE LEGALĂ a populației.

În anul 2023, în fiecare zi a apărut mai mult de o lege nouă și o dată la trei zile a apărut o ordonanță de urgență. În România sunt în vigoare în prezent 12.000 de acte normative.

Inflație legislativă în România/Foto: pexels.com Inflație legislativă în România/Foto: pexels.com

 

 


Anul trecut, în fiecare zi a apărut mai mult de o lege nouă și o dată la trei zile a apărut o ordonanță de urgență.

 


După cum semnalează judecătorul clujean Cristi Danileț, România se confruntă cu o „inflație legislativă”.

„În momentul de față în România sunt în vigoare aproape 12.000 de acte normative care fac parte din legislația primară. Ne confruntăm cu o adevărată inflație legislativă. S-au publicat 1.198 de numere ale Monitorului Oficial, așadar între 4 și 5 numere pe zi lucrătoare”, notează magistratul Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook


„Este nedrept ca oamenii să fie sancționați pentru legi necunoscute sau de neînțeles”

Astfel, o dată la patru ani crește cu 1.000 numărul legilor, ordonanțelor și ordonanțelor de urgență adoptate, care rămân în vigoare. 

„Toate sunt în fondul activ și sunt aplicabile cetățenilor români, apatrizilor și rezidenților aflați în România, precum și turiștilor ce trec prin țara noastră.


Necunoașterea legilor nu poate fi invocată de nimeni drept scuză pentru încălcarea lor. Ca urmare, pentru a respecta legea, aceasta trebuie cunoscută. Iar pentru a fi cunoscută, populația trebuie informată în mod sistematic și legislația trebuie explicată pe înțelesul destinatarilor”, arată vedemjust.ro

În acest context, asociația VeDem Just a lansat un apel către ministerul Justiției și ministerul Educației pentru dezvoltarea programelor guvernamentale de informare legislativă a populației. 


„Până acum, însă, nu există nici măcar unul singur care să se ocupe în mod regulat de sintetizarea noutăților legislative și de traducerea lor din „legaleză” pentru persoanele fără pregătire juridică. 

Este nedrept ca oamenii să fie sancționați pentru acte normative ce le sunt necunoscute sau pe care nu le înțeleg”, arată sursa citată. 

În ultimii ani, asociația VeDem Just a dezvoltat metode adecvate de informare prin intermediul proiectelor Lege-n-Dar și #Lege9, puse la dispoziția celor interesați în mod gratuit.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România, obligată  de CEDO să adopte o lege a parteneriatului civil. Cristi Danileț: „Un stat european este liber să decidă dacă acordă sau nu dreptul la căsătorie pentru persoanele de acelaşi sex”.

Despăgubiri de 30 de mii de lei pentru o profesoară din Cluj insultată de elevi în mediul online

Ultimele Stiri
abonare newsletter