Actualitate

Proiect UE de conectare a capitalelor europene cu trenuri de mare viteză. Comisarul european Adina Vălean: Sper să existe o linie și pe ruta București – Cluj

Unul dintre proiectele pe termen lung ale UE este ca toate capitalele europene să fie conectate prin trenuri de mare viteză. Comisarul european Adina Vălean și-a exprimat speranța că linia pentru trenuri de mare viteză va deservi și ruta București-Cluj.

Tren electric/Foto: ARF - Autoritatea pentru Reformă Feroviară - Facebook Tren electric/Foto: ARF - Autoritatea pentru Reformă Feroviară - Facebook

 

 


De altfel, un proiect de cale ferată pe ruta București – Brașov, unde va fi construit un tunel de 10 kilometri prin care vor putea trece și trenurile de mare viteză, ar putea fi realizat prin intermediul unui proiect european. 

Trenurile de mare viteză reprezintă una dintre cele mai sustenabile opțiuni în materie de transport, iar comisarul european Adina Vălean a declarat, joi, la Digi 24, că o linie pentru trenurile de mare viteză ar putea acoperi ruta București-Cluj.


„Eu sper să existe un tren de mare viteză București-Cluj. Ia timp. Întotdeauna când plănuim infrastructură, și este un lucru la care eu am insistat atunci când am lucrat împreună cu România pe proiecte de infrastructură mare cu finanțare din fondurile europene de infrastructură - de exemplu e un tunel Predeal-Brașov – am spus «nu puneți tunelul acela atât de scurt». Ar rezolva o problemă acum, dar nu va permite în viitor un tren de mare viteză pe acolo. S-a ajuns la o formulă astfel încât atunci când îl facem el să fie deja pregătit pentru investiția următoare în linia de mare viteză București-Cluj”, a declarat comisarul european Adina Vălean, potrivit sursei citate. 

UE își propune să interconecteze capitalele europene prin trenuri de mare viteză, potrivit unui proiect de durată dezvoltat de Uniunea Europeană. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primele trenuri electrice noi, în circulație de anul viitor. Cu 160 km/h de la Cluj la București, Timișoara sau Iași

abonare newsletter