Actualitate

A fost inaugurat la Bonțida primul centru regional RetuRO de numărare și sortare a deșeurilor de ambalaje (P)

Luni s-a deschis, în cadrul parcului industrial Olympian din comuna Bonțida, primul centru regional de numărare și sortare a ambalajelor de băuturi înființat de compania RetuRO deschis în județul Cluj.

Centrele RetuRO consolidează oferta de locuri de muncă verzi în România precum și capacitatea de inovare și dezvoltare a comunităților. Centrele RetuRO consolidează oferta de locuri de muncă verzi în România precum și capacitatea de inovare și dezvoltare a comunităților.

 

Acest centru regional va pune în operă prevederile Sistemului Garanție-Returnare (SGR), care vor fi implementate începând din 30 noiembrie 2023.


Centrele RetuRO consolidează oferta de locuri de muncă verzi în România precum și capacitatea de inovare și dezvoltare a comunităților. Toate eforturile RetuRO sunt concentrate, în acest moment, asupra operaționalizării sistemului SGR. Procesul de dezvoltare a punctelor de sortare și numărare este în curs de desfășurare, iar prioritatea companiei este să se asigure că are capacitatea necesară de a gestiona volumele de ambalaje care vor fi puse pe piață în fazele incipiente de funcționare a sistemului. În centrul din Bonțida vor fi sortate anual și trimise către reciclatori în jur de 800 milioane de ambalaje de băuturi.


Aceste produse, parte din SGR, vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului de pe 30 noiembrie, în funcție de stocurile de produse în ambalaje non-SGR existente în piață. Așadar, RetuRO recomandă tuturor românilor să nu își facă provizii de ambalaje înainte de lansarea SGR. Acestea nu vor fi acceptate în punctele de returnare, nefiind marcate cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanție. Ambalajele non-SGR vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată și până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiționale.

„Acest moment nu este doar un reper. Este catalizatorul pentru o schimbare pozitivă, care conduce România către colectarea și reciclarea eficientă a ambalajelor de băuturi și va inspira acțiunea colectivă pentru un viitor mai verde. Acest sistem va fi coloana vertebrală a infrastructurii de reciclare a băuturilor din România, și va include: 80.000 de puncte de returnare a ambalajelor, comercianți, 19 milioane de români implicați, 1.500 de producători și importatori de băuturi, și 17 centre regionale Returo, ca cel în care ne aflăm astăzi”, a spus, cu această ocazie, Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO.


Prezent la inaugurarea festivă a centrului, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a spus că acesta „va fi unul din acele centre care va număra cele 7 miliarde de doze de aluminiu, sticle și PET-uri, pe care va trebui să le gestionăm în fiecare an și nu pot fi decât optimist astăzi, cu două zile înainte de lansarea sistemului garanție returnare, care începe în 30 noiembrie”.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a transmis, într-o intervenție video, că acesta este un moment istoric. „Este un moment istoric, care va consemna cel mai ambițios proiect de economie circulară din România și forța primului parteneriat public-privat funcțional”, a declarat premierul Ciolacu.


Așadar, începând din 30 noiembrie, cumpărătorii români vor plăti o garanție de 50 de bani în momentul în care vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va putea să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, primind astfel înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

RetuRo – Sistem Garanție Returnare SA este o companie ce funcționează pe principiul „not for profit”, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

abonare newsletter