Actualitate

Grădina Botanică „Alexandru Borza” va avea un spațiu modernizat dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere

Grădina Botanică „Alexandru Borza” va redeschide, vineri, sectorul amenajat special pentru persoanele cu deficiențe de vedere, care vor putea atinge plantele și vor putea citi în sistem Braille descrierea acestora.

Grădina Botanică din Cluj-Napoca/ Foto: Grădina Botanică Grădina Botanică din Cluj-Napoca/ Foto: Grădina Botanică

 

 


Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va redeschide la finalul acestei săptămâni sectorul amenajat special pentru persoanele cu deficienţe de vedere, care vor putea atinge plantele şi vor putea citi în sistem Braille descrierea acestora, se arată într-un comunicat remis de instituţia clujeană de învăţământ superior.

 


Deschiderea şi prezentarea spaţiului vor avea loc vineri, în prezenţa rectorului UBB, Daniel David şi a preşedintelui Asociaţiei Nevăzătorilor din România - filiala Judeţeană Cluj, Florentin-Cristian Rădulescu.

„Sectorul destinat persoanelor cu deficienţe de vedere este unul inedit, care se desfăşoară pe o suprafaţă de aproximativ 150 metri pătraţi. Aici sunt expuse plante ale căror însuşiri le fac sesizabile, altfel decât vizual: specii ale căror organe secretă uleiuri eterice, mirosul degajat putând fi uşor sesizat cu ajutorul simţului olfactiv, dar şi plante cu o formă specifică a frunzelor sau florilor, sesizabile cu ajutorul simţului tactil. Sunt prezentate aproape 40 de specii, între care zambilele, levănţica, melisa, rozmarinul, petuniile, leuşteanul, lămâiţa ş.a. Explicaţiile (denumire ştiinţifică, origine, importanţă, economică şi/sau medicinală) pentru fiecare specie sunt oferite atât în limbaj clasic, cât şi în cel specific Braille”, afirmă directorul Grădinii Botanice „Alexandru Borza”, a UBB, Mihai Puşcaş, citat în comunicatul menţionat.

Deschiderea zonei dedicate persoanelor cu deficienţe de vedere va fi însoţită de o acţiune amplă de ecologizare, care va implica peste 150 de studenţi voluntari ai universităţii. Aceştia vor pregăti, ca în fiecare an, Grădina Botanică pentru sezonul rece, acţiunea fiind inclusă în programul UBB Goes Green, dezvoltat de Universitatea Babeş-Bolyai.

„UBB încearcă, iar până acum a şi reuşit, să fie o universitate a întregii comunităţi, iar acest lucru implică, alături de un act didactic şi de cercetare la standarde cât mai înalte, şi aplicarea unei politici concrete de incluziune. Ne-am făcut o datorie de onoare din a ne deschide către toate categoriile de public şi asta facem şi acum, prin zona dedicată persoanelor cu deficienţe de vedere aflată în apropierea Grădinii Japoneze din Grădina Botanică a UBB, pe care o redeschidem complet renovată şi modernizată”, a declarat şi rectorul UBB, Daniel David. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Planta din care se face cel mai scump condiment din lume crește la Grădina Botanică din Cluj

Seniorii au intrare gratuită la Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Tururi ghidate și artefacte

abonare newsletter