Actualitate

Locuitorii din Rediu au făcut OFICIAL PLÂNGERE la Consiliul Județean. Nu mai suportă DUHOAREA de găinaț!

„Muntele de găinaț” de la Rediu (comuna Aiton) a ajuns până sub ferestrele caselor. „Miroase infernal”, reclamă locuitorii.

Utilaj agricol care împrăștie găinaț pe terenurile agricole din Aiton. Foto: monitorulcj.ro Utilaj agricol care împrăștie găinaț pe terenurile agricole din Aiton. Foto: monitorulcj.ro

 

 


Locuitorii din satul Rediu, comuna Aiton, nu mai suportă mirosul de la „muntele de găinaț” al fermei Transavia și au depus o plângere la Consiliul Județean. Ei spun că până și în case „miroase infernal”:

 


„De două săptămâni, Transavia împrăștie găinaț, fecale, îngrășământ natural pe terenurile arabile din jurul comunei Aiton, respectiv în satul Rediu, unde au și punctul de lucru (ferma). Mirosul este îngrozitor la orice oră din zi și din noapte, nu putem sta afară, în case miroase infernal. Vă rog să luați măsuri în această privință deoarece ne-am săturat ca în fiecare an, în această perioadă, să întâmpinăm aceste probleme. Există și alte metode de a fertiliza pământul, fără să afecteze sănătatea și bună starea cetățenilor. Mirosul a ajuns inclusiv în oraș, vă puteți imagina, aici, la câțiva metri cum miroase. Plus depozitarea fecalelor/găinațului în preajma caselor, există cantități foarte mari de ordinul tonelor!”, au scris locuitorii din Rediu, comuna Aiton, în plângere.

Locuitorii din Rediu (Aiton) au depus plângere la Consiliul Județean privind mirosul insuportabil / Foto: monitorulcj.ro

Ferma de pui Transavia funcționează în Aiton de 11 ani, timp în care tone de găinaț au fost împrăștiate pe câmpuri pentru fertilizarea terenurilor agricole. După ce locuitorii din zonă s-au plâns de un miros insuportabil care ar proveni de la fermă, a apărut o nouă teorie: mirosul pestilențial din Cluj-Napoca ar veni tot de la Aiton, comună situată înlinie dreaptă la mai puțin de 10 de kilometri de Cluj-Napoca.


După ce această teorie a prins contur, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a cerut firmei Transavia să stopeze „aruncatul de găinaț/ fecale/ mortăciuni pe terenurile agricole până nu știm exact conținutul materialului aruncat, precum și impactul asupra populației aflate în zonele afectate”.

CITEȘTE ȘI:
PUTE în Cluj-Napoca. „Intră mirosul în casă și cu geamurile și ușile închise!”. Primăria a anunțat că face verificări

 


Chiar dacă în ultimele zile disconfortul s-a mai diminuat, în cursul zilei de azi, 6 septembrie, locuitorii din Cluj-Napoca au început să se plângă iar că simt un miros infernal în oraș. Cu toate acestea, autoritățile încă spun că nu se știe de unde a pornit mirosul. 

La o săptămână după ce mirosul neplăcut a apărut în Cluj și de la analiza Gărzii de Mediu la CMID, Prefectura Cluj a organizat o ședință de lucru, în urma căreia a anunțat că mirosul nu vine nici de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, dar nici de la ferma din Aiton. Prefectura Cluj a transmis și că, în continuare, se caută sursa mirosului prin diverse modalități


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alin Tișe, despre mirosurile din Aiton: „Stopați aruncatul de găinaț pe terenurile agricole”

După o SĂPTĂMÂNĂ, Prefectura Cluj spune că mirosul urât nu a venit de la CMID, dar nici de la găinațul din Aiton

Ultimele Stiri
abonare newsletter