Actualitate

Programul Rabla Local, lansat la Cluj. Ministrul Mediului: „În acest an vom elimina din trafic peste 200.000 de mașini poluatoare”

Programul Rabla Local a fost lansat vineri, 21 aprilie, în Cluj. Ministrul Mediului Tanczos Barna a participat la deschiderea programului, care beneficiază în acest an de fonduri în valoare de 240 milioane de lei.

Programul Rabla Local, lansat în comuna Baciu, în prezența ministrului Mediului Tanczos Barna/Foto: Tanczos Barna Facebook.com Programul Rabla Local, lansat în comuna Baciu, în prezența ministrului Mediului Tanczos Barna/Foto: Tanczos Barna Facebook.com

 

 


Primăria Cluj-Napoca intenționează să scoată din oraș un număr de 5.000 de autovehicule uzate, prin programul Rabla Local. 

 


„Astăzi dăm startul unui program extrem de așteptat de cetățeni, este vorba de programul privind casarea autovehiculelor uzate, Rabla Local”, a anunțat ministrul Mediului Tanczos Barna, la Cluj. 

Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a participat vineri, 21 aprilie, la lansarea programului Rabla Local, la Primăria Comunei Baciu, județul Cluj.


Ministrul Mediului, Tanczos Barna, lansează programul Rabla Local, la Cluj. În 2023, prin cele trei programe - Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Local autoritățile intenționează să scoată din trafic circa 200.000 de mașini poluatoare/Foto: Tanczos Barna Facebook.com

Primele etape ale programului Rabla Local au fost demarate pe parcursul anului trecut, astfel încât casarea autovehiculelor uzate ar fi trebuit să înceapă în toamna lui 2022, dar a fost amânat pentru prima parte a lui 2023.

Inițial, programul a fost pilotat în județul Covasna, la Sfântul Gheorghe. 


Ulterior, derularea programului de casare a mașinilor uzate a fost extins la nivel național, iar finanțarea este asigurată de Administrația Fondului pentru Mediu, cu participarea primăriilor partenere. 

„Politicile de îmbunătățire a calității aerului sunt implementate la nivel local, astfel încât atingerea țintelor obligatorii la nivelul Uniunii Europene revine în sarcina autorității locale.


Iar ministerul Mediului sprijină eforturile primăriilor de a păstra calitatea aerului prin intermediul programelor naționale”, a declarat Tanczos Barna, la Cluj. 

CITEȘTE ȘI: 

Cinci mii de „rable” vor fi scoase de pe străzile Clujului. Cum poți beneficia de cei 3.000 de lei pentru mașina uzată

Bugetul alocat pentru derularea programului Rabla Local este de 240 milioane de lei, din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu. 

Fondurile disponibile acoperă 80% din finanțarea programului. În completarea acestor fonduri, autoritățile locale contribuie cu o finanțare în valoare de 20%.

„Programul se deschide vineri, la ora 10, astfel încât deja vor putea fi încărcate primele dosare”, a anunțat ministrul Mediului. 

În 2023, autoritățile intenționează să elimine din trafic peste 200.000 de mașini vechi. 

„Mă bucur că putem lansa acest program din Cluj și mulțumesc administrației comunei Baciu pentru invitație, știu că autoritățile de aici sunt pregătite pentru începutul programului Rabla Local”, a adăugat ministrul Tanzos Barna, vineri, la Cluj. 

În comuna Baciu vor fi scoase din circulație un număr de 300 de mașini prin intermediul acestui program. 

„Mulțumesc pentru oportunitatea de a participa la derularea acestui program și, într-adevăr, avem fondurile disponibile pentru a casa 300 de mașini vechi”, a declarat primarul comunei Baciu, János Balázs.

Cetățenii pot solicita subvenția pentru casare din Mai 2023

Începând de vineri, UAT-urile pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă pentru acest program prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, până pe 28 aprilie 2023, ora 23.59.

„Procesarea solicitărilor care vin de la primării va dura 2-3 săptămâni, în funcție de numărul primăriilor înscrise în program. 

Deci, cel târziu în trei săptămâni va începe înscrierea persoanelor fizice”, a explicat ministrul. 

Fondurile AFM disponibile pentru Rabla Local vor fi virate primăriilor în avans, într-un cont special.

Până vineri, un număr de cinci UAT-uri s-au arătat interesate de derularea programului Rabla Local, potrivit lui Tanczos Barna, care și-a exprimat încrederea că solicitările primăriilor de a participa vor crește rapid. 

„Cu siguranță vor fi sute de solicitări din partea primăriilor. Bucureștiul va participa, cu siguranță, cu toate cele șase sectoare. Cluj-Napoca, Miercurea-Ciuc, Sfântul Gheorghe, deci sunt foarte multe orașe și municipii care participă”, a adăugat ministrul.

Dacă primăriile nu se înscriu în programul Rabla Local, cetățenii nu pot beneficia de prima de casare în valoare de 3.000 de lei. 

Potrivit ministrului Mediului, solicitarea prmierului privind reducerea cheltuielilor din ministere nu vizează și alocările pentru investiții, contxt în care acest demers nu va afecta funcționarea programului Rabla Local. 

„Interesul este foarte mare și pentru Rabla Clasic, și pentru Rabla Plus, cu siguranță și acolo anul acesta vom scoate din circulație cel puțin 100.000 de mașini poluatoare, mai vechi de 8 ani, acolo aceasta este condiția. 

Per ansamblu, în 2023, ținta noastră este de a elimina din trafic peste 200.000 de mașini care poluează”, a conchis Tanczos Barna. 

Primăriile pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă în perioada 21 aprilie - 28 aprilie 2023 ora 23:59.

Potrivit procedurii, după încheierea contractelor de delegare încheiate de Administrația Fondului pentru Mediu cu primăriile și publicarea listei cu UAT-urile care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate. 

Astfel, cetățenii se vor putea înscrie în program în a doua parte a lunii Mai 2023. 

Persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei pentru achiziționarea unui nou autovehicul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cinci mii de „rable” vor fi scoase de pe străzile Clujului. Cum poți beneficia de cei 3.000 de lei pentru mașina uzată

Ultimele Stiri
abonare newsletter