Actualitate

Propunere: Biserica Ortodoxă Română să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi au cerut duminică, pe rețelele sociale, ca Biserica Ortodoxă Română să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții.

Propunere: Biserica Ortodoxă Română să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții. FOTO:Inquam Photos / Alexandru Busca Propunere: Biserica Ortodoxă Română să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții. FOTO:Inquam Photos / Alexandru Busca

 

 


Propunerea ca Biserica Ortodoxă Română (BOR) să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții a fost făcută duminică pe rețelele de socializare de Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi, ambii apropiați ai Bisercii, scrie G4Media

 


 „Decalajul pascal dintre ortodocși și restul lumii creștine pare o relicvă a Războiului Rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat. Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paștele odată cu catolicii și protestanții (cum fac ortodocșii din Finlanda și Estonia). Cu toate astea, mergem cu rușii – și calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât și prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016)”, a scris duminică Baconschi.

De asemenea, Adrian Papahagi a anunțat că va cere organelor colective de conducere ale BOR modificarea datei sărbătorii pascale, spunând că actualala decalare e o problemă pentru românii din diasporă, care nu pot beneficia de zilele libere acordate de paștele catolic.


„După Paști, voi iniția un amplu demers național, solicitând Adunării Naționale Bisericești și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paștilor pe calendarul gregorian (de care oricum ține seama Crăciunul) astfel încât să sărbătorim Învierea alături de toată creștinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocșii finlandezi), și alături de concetățenii noștri catolici sau protestanți, fie ei maghiari, sași, români sau orice. Acest decalaj de calendar e foarte supărător și pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reședință, pentru a sărbători Paștele alături de rudele din țară, și trebuie să-și ia zile suplimentare de concediu”, a scris Papahagi.

Ulterior, Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, a anunțat se alătură propunerii.


„Da, duminica în care sărbătorim Paștele ar trebui calculată după calendarul gregorian, așa cum se face și-n cazul Crăciunului. Mă alătur, de aceea, propunerii făcute Adunării Naționale Bisericești și Sfântului Sinod al BOR de către Adrian Papahagi și Teodor Baconschi”, a scris Cristian Preda, luni, pe pagina sa de Facebook.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„Nu adormiți cu lumânările aprinse”. Recomandări ale pompierilor de Florii și Paștele Catolic

Ultimele Stiri
abonare newsletter