Actualitate

Sistemul de garanție-returnare pentru PET-uri, sticle sau doze va funcționa din toamna acestui an. Cum pot fi recuperați banii pentru ambalaje?

Sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje, prin care primim 50 de bani înapoi pentru returnarea sticlei, PET-ului sau dozei, va deveni funcțional din noiembrie 2023.

Sistemul de garanție-returnare, activ din toamna lui 2023/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com Sistemul de garanție-returnare, activ din toamna lui 2023/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


Implementarea sistemului de garanție pentru ambalajele de plastic, sticlă sau aluminiu, a fost amânată de Guvern din cauza absenței unei structuri corespunzătoare de gestionare a ambalajelor. 

 


Acum, ministrul Mediului, Tanczos Barna, oferă asigurări că proiectul de garanție-returnare va fi funcțional de la sfîrșitul lui noiembrie 2023. 

„Pe 30 noiembrie sistemul porneşte şi nu mai prelungim.


 Sistemul de Garanţie-Returnare este un pas important asumat acum un an şi jumătate. Între timp, din august, într-adevăr lucrurile au intrat într-un ritm la început mai lent, dar recuperează acum.

CITEȘTE ȘI: 

În opt luni, clujenii au adunat peste 2,5 milioane de peturi pentru călătoriile gratuite cu transportul public. Încă un aparat de colectare selectivă va fi instalat în oraș

Se finalizează contractele pentru producători şi pentru retaileri, se finalizează locaţiile şi se vor aproba foarte curând locaţiile unde se va face sortarea şi numărarea ambalajelor. Lucrurile merg într-un ritm accelerat. Finanţarea începe să se cristalizeze şi ea. Lucrurile vor intra într-un făgaş normal, cu siguranţă. Ceea ce vă pot spune este că pe 30 noiembrie sistemul porneşte în stadiul în care va fi”, a declarat joi, Barna Tanczos, în cadrul unei conferințe.


De altfel, de la 30 noiembrie 2023 va intra în vigoare interdicţia de a introduce pe piaţa naţională produse ambalate în ambalajele SGR dacă producătorii nu sunt înregistraţi în SGR sau dacă ambalajele nu sunt marcate corespunzător.

„Va exista cu siguranţă perioadă de tranziţie când produsele ambalate în ambalaje non-SGR trebuie să iasă din piaţă. Pe 30 noiembrie pornim sistemul garanţie-returnare în România”, a mai spus ministrul.


Ce presupune sistemul de garanție-returnare

Sistemul de garanție-returnare (SGR) presupune reținerea unei garanții de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă care va fi recuperată de consumatori imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. De asemenea, sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri.

SGR se referă la ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

Cantitățile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată prin operatorul unic de sistem (RetuRo), la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja. Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Se introduce sistemul de garanție-returnare! Vom plăti 50 bani pentru fiecare sticlă, doză și PET. Cum pot fi recuperați banii?

Sistemul de garanție-returnare pentru PET-uri, sticle sau doze SE AMÂNĂ!

În opt luni, clujenii au adunat peste 2,5 milioane de peturi pentru călătoriile gratuite cu transportul public. Încă un aparat de colectare selectivă va fi instalat în oraș

abonare newsletter