Economie

Sistemul de garanție-returnare pentru PET-uri, sticle sau doze SE AMÂNĂ!

Sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje, prin care primim 50 de bani înapoi pentru returnarea sticlei, PET-ului sau dozei se amână.

Sistemul de garanție-returnare pentru PET-uri, sticle sau doze SE AMÂNĂ! FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca Sistemul de garanție-returnare pentru PET-uri, sticle sau doze SE AMÂNĂ! FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Guvernul a decis să mai amâne cu un an implementarea sistemului de garanție pentru ambalajele de plastic, sticlă sau aluminiu, pentru că ar fi nevoie de o infrastructură de gestionare a ambalajelor care deocamdată lipsește, scrie Digi24. Mecanismul de garanție-returnare trebuia să fie deja funcțional încă din această lună.

 


Din cauza amânării însă, abia din luna noiembrie a anului viitor, românii vor plăti în plus 50 de bani pentru fiecare ambalaj de sticlă, plastic sau aluminiu, bani ce pot fi recuperați la returnarea recipientului gol și curat.

Pentru a funcționa, sistemul are nevoie de 100.000 de aparate de colectare automată, dar și de cinci fabrici unde vor ajunge toate ambalajele.


„Asta este de fapt adevărata provocare: echiparea acestor fabrici cu un echipament specific industrial, linii de sortare care vor fi necesare pentru a putea gestiona ambalajele colectate de la consumatori. Compania are nevoie de o finanțare, iar în acest sens am început încă de săptămâna trecută discuțiile cu băncile comerciale din România care și-au arătat interesul să finanțeze acest sistem”, a explicat Julia Leferman, acționar al companiei RetuRO, pentru sursa citată.

Amintim că la finalul lunii august, Guvernul a aprobat proiectul de Hotărâre privind desemnarea administratorului sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalaje. Astfel, S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A. a fost desemnată exclusiv pentru a implementa, gestiona, opera şi a asigura finanţarea sistemului de garanţie-returnare la nivel național.


Ce presupune sistemul de garanție-returnare

Sistemul de garanție-returnare (SGR) presupune reținerea unei garanții de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă care va fi recuperată de consumatori imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. De asemenea, sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri.

SGR se referă la ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.


Cantitățile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată prin operatorul unic de sistem (RetuRo), la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja.

Cum va funcționa sistemul de garanție-returnare în România?

1. Cumperi o băutură de la magazin cu volumul între 0,1L și 3L (ambalaj de sticlă, plastic sau metal care conține apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase) și plătești o garanție de 0,50 RON.

2. Asigură-te că eticheta este intactă, ambalajele sunt curate și dopul este pus. Ulterior, adu-le la punctul de returnare pentru a primi înapoi garanția.

3. Ambalajele colectate vor fi reciclate și transformate în alte ambalaje pentru băuturi.

CITEȘTE ȘI:

Se introduce sistemul de garanție-returnare! Vom plăti 50 bani pentru fiecare sticlă, doză și PET. Cum pot fi recuperați banii?

Ultimele Stiri
abonare newsletter