Actualitate

În opt luni, clujenii au adunat peste 2,5 milioane de peturi pentru călătoriile gratuite cu transportul public. Încă un aparat de colectare selectivă va fi instalat în oraș

Programul-pilot destinat colectării selective a ambalajelor, în schimbul cărora clujenii obțin călătorii gratuite cu transportul public, pare a fi de un real succes în Cluj. În opt luni, clujenii au colectat selectiv 2.575.507 de ambalaje.

Peste 2,5 milioane de peturi colectate de clujeni la aparatele instalate în oraș/Foto: Emil Boc Facebook.com Peste 2,5 milioane de peturi colectate de clujeni la aparatele instalate în oraș/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


În vara anului trecut, administrația locală a demarat un proiect-pilot destinat colectării selective și reciclării. Un container pentru colectarea deșeurilor provenite din ambalaje de băuturi - sticlă, plastic, aluminiu/metal, a fost amplasat în cartierul Zorilor. Ulterior a fost deschis un alt punct de reciclare de acest tip la Piața agroalimentară Flora din cartierul Mănăștur.

 


Acum, autoritățile intenționează să extindă programul care se bucură de un real succes în rândul cetățenilor

Clujenii care au colectat selectiv ambalajele, în primele opt luni de desfășurare a programului, au beneficiat de 260.000 de călătorii gratuite cu transportul în comun.


Milioane de ambalaje colectate

Edilul Emil Boc a făcut un bilanț provizoriu al acestui proiect și a arătat că programul este unul funcțional, iar clujenii responsabili stau la rând pentru a colecta ambalaje la cele două automate și a beneficia de tichete de transport public gratuite.

„Văd și eu, pentru că unul dintre aparate este în Zorilor, celălalt este în Mănăștur, tot timpul este coadă, sunt oameni care vin cu ambalaje și se pun la rând pentru a le depune la aceste automate”, a relatat primarul în fața consilierilor locali. 


Automate cu recompensă pentru colectarea deșeurilor provenite din ambalaje

  • 2.575.507 ambalaje colectate selectiv în perioada septembrie 2022-aprilie 2023
  • 260.000 de călătorii gratuite cu transportul în comun

Astfel, datorită implicării clujenilor în desfășurarea acestui program, milioane de peturi au fost adunate, astfel încât acestea nu au fost aruncate pe străzi sau în parcuri. 


Primăria va extinde proiectul prin amplasarea unui nou automat de reciclare în unul din cartierele orașului. 

„Aparatele cu recompensă pentru colectarea deșeurilor se bucură de un succes incredibil. 

Doar în 8 luni, 2.575.507 de ambalaje colectate selectiv, adică sticle de plastic, doze de aluminiu.

Nu sunt nici în râuri, nici în parcuri, nici pe străzi, pentru că sunt adunate selectiv și valorificate. 

Gândiți-vă ce înseamnă 2,5 milioane de peturi care au fost adunate, iar nu aruncate sau distribuite prin diverse alte locuri. 

Având în vedere acest succes extraordinar pe care le au aparatele cu recompensă, am decis împreună cu colegii mei, în urma discuției pe care am avut-o, să mai achiziționăm încă un aparat de acest fel, care va fi montat fie în cartierul Mărăști, fie în cartierul Gheorgheni, în funcție de locația cea mai potrivită”, a explicat primarul Emil Boc. 

Primarul a cerut consilierilor locali includerea alocării necesare, pentru achiziționarea a încă unui aparat, în proiectul de rectificare a bugetului municipiului Cluj-Napoca 2022. 

„Până acum ne-am descurcat, din sponsorizări, pentru a achita valoarea recompenselor. Avem și o hotărâre de Consiliu local, în cazul în care nu ne asigură sponsorizările suma necesară pentru recompense, să punem din bugetul local. Să susținem, iarăși, această politică verde și nepoluantă a orașului”, a adăugat primarul Emil Boc. 

Edilul a explicat că legea care prevedea implicarea marilor retaileri în acest program a fost amânată cu un an, context în care primăria va achiziționa încă un automat pentru reciclarea ambalajelor din plastic pentru a susține demersul cetățenilor implicați. 

„Este un succes, iar noi suntem primii din România care facem, la o scară atât de extinsă un asemenea proces de reciclare”, a declarat Emil Boc. 

Proiectul-pilot de colectare selectivă a deșeurilor în schimbul unor recompense a fost deschis de autorități în iulie-august 2022. 

În schimbul a 15 ambalaje reciclate, clujenii obțin un bilet gratuit cu două călătorii pentru transportul public urban.  

De altfel, autoritățile iau în calcul și extinderea modalităților de recompense, precum acordarea de vouchere pentru evenimente culturale, sportive sau activități civice și sociale, potrivit Regulamentului privind colectarea deșeurilor de ambalaje la automatele RVM (reverse vending machines) cu acordarea de recompense.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

COADĂ la aparatele de colectare selectivă. Clujenii reciclează și primesc bilete gratis de autobuz

Peste 2.500 de bilete emise gratuit clujenilor care colectează selectiv. Noi recompense luate în calcul

Ultimele Stiri
abonare newsletter