Actualitate

Peste 2.500 de bilete emise gratuit clujenilor care colectează selectiv. Noi recompense luate în calcul

Proiectul pilot de colectare selectivă a deșeurilor în schimbul unor recompense ar putea fi extins, atât din punct de vedere al locațiilor, cât și al recompenselor oferite.

Peste 2.500 de bilete, emise gratuit clujenilor care colectează selectiv. FOTO: Facebook/ Emil Boc Peste 2.500 de bilete, emise gratuit clujenilor care colectează selectiv. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Aparatele de reciclare a deșeurilor de plastic, aluminiu sau sticlă, amplasate de primărie în Piața Zorilor și Piața Flora, sunt un real succes. Peste 2.500 de bilete de transport în comun au fost eliberate gratis pe baza voucherelor eliberate de aparate, a declarat viceprimarul Dan Tarcea joi, la un post local de radio.

 


„Am demarat cele două proiecte pilot în care am inaugurat sisteme de colectare pentru plastic, pentru PET-uri, doze și sticle. Dacă colectezi selectiv, primești o bonificație, sunt 15 vouchere pe care le poți schimba cu un bilet de două călătorii pe CTP. Ele sunt monitorizate în fiecare zi, nu sunt blocate, avem două până la acest moment, în Piața Zorilor și în Piața Flora. Funcționează extrem de bine acest program, pentru că sunt deja peste 2.500 de bilete eliberate în primele 15 zile ale lunii august în acest fel, ceea ce înseamnă că au fost depuse peste 37.000 de ambalaje – sticle, doze și PET-uri. Aceste date arată că există o preocupare a clujenilor de a face o colectare selectivă”, a declarat Dan Tarcea. 

Noi aparate, dar și recompense

În cadrul programului pilot, alte patru aparate de colectare selectivă ar urma să fie amplasate în municipiul Cluj-Napoca, a mai arătat viceprimarul, și odată cu ele, și recompensele oferite ar putea să se schimbe.


„Avem în proiect să extindem acest program cu încă patru sisteme și să le putem transforma și în alte recompense, o să vedem în perioada următoare exact cum vom aborda acest subiect”, a mai spus Tarcea. 

Ar putea fi vorba despre vouchere pentru evenimente culturale, sportive sau activități civice și sociale, dar nu numai, după cum se arată în Regulamentul privind colectarea deșeurilor de ambalaje la automatele RVM (reverse vending machines) cu acordarea de recompense, publicat de Primăria Cluj-Napoca spre consultare publică


Regulamentul stipulează posibilitatea oferirii altor recompense pe lângă biletele gratuite pentru transportul în comun, dar și finanțarea contravalorii acestora din bugetul local sau din sponsorizări. 

Deșeurile colectate astfel vor fi valorificate, se mai arată în regulament.


„Municipiul Cluj-Napoca asigură, prin operatorii de salubritate stradală, colectarea deșeurilor de ambalaje/ golirea aparatelor RVM (reverse vending machine), conform obligațiilor contractuale stabilite în sarcina acestora. 

Totodată, va valorifica deșeurile de ambalaje colectate cu ajutorul RVM: sticlă, plastic și aluminiu, prin intermediul operatorilor de salubrizare, la un operator autorizat, indicat de Municipiul Cluj-Napoca și va asigura acordarea recompensei, în schimbul unui număr de 15 ambalaje de tip plastic, sticlă, doze de aluminiu predate la automatele RVM, care poate consta în bilete CTP, acces/ facilități la activități culturale, civice, sportive, sociale, etc., fără a fi limitată la acestea. 

Regulamentul propus spre aprobare stabilește cadrul unitar privind colectarea deșeurilor de ambalaje la automatele RVM cu acordarea de recompense în baza voucherelor emise de aparatele RVM și finanțarea contravalorii acestora de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, prin valorificarea deșeurilor și din alte surse legal constituite (sponsorizări)”, se arată în documentul citat.

CITEȘTE ȘI:

Mănășturenii care reciclează primesc bilete gratuite de autobuz. Un nou punct de colectare a fost inaugurat - VIDEO

COADĂ la aparatele de colectare selectivă. Clujenii reciclează și primesc bilete gratis de autobuz

Ultimele Stiri
abonare newsletter