Actualitate

Amenzi de 15.000 lei sau chiar închisoare pentru cei care ard miriști! În Cluj au fost peste 900 de incendii de vegetație într-un an

În județul Cluj, în decurs de un an, pompierii au intervenit la peste 900 de incendii de vegetație uscată. Arderea miriștilor este acum interzisă și se pedepsește usturător.

Incendiu de vegetație / Foto: screenshot - ISU Cluj Incendiu de vegetație / Foto: screenshot - ISU Cluj

 

 


Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație uscată în Cluj, care este fruntraș între județe la acest capitol. Potrivit ISU Cluj, pe parcursul anului 2022 au fost înregistrate și situații în care incendiile au fost soldate cu victime omenești.

 


„Totodată, nu este lipsit de importanță efortul depus de structurile de intervenție profesioniste și resursele alocate pentru stingerea acestor arderi, resurse care ar putea fi dirijate către alte situații în care cetățenii se află în pericol. De asemenea, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, și ele soldate cu pierderi de vieți omenești, ca urmare a scăderii vizibilității pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantități mari de fum”, potrivit ISU Cluj.

În 2023 au fost raportate circa 10 incendii de vegetație uscată


„Până acum am avut aproximativ 10 intervenții de acest fel în acest an, însă ne așteptăm să crească numărul acestora odată cu încălzirea vremii”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriș, pentru monitorulcj.ro.

Amenzi usturătoare sau chiar închisoare

Conform modificărilor legislative adoptate anul trecut, arderea vegetației uscate este interzisă, iar cei care vor utiliza în continuare focul pentru igienizarea terenurilor agricole riscă amenzi între 7.500 și 15.000 lei:


„Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice”, potrivit ISU Cluj.

În cazul persoanelor juridice, amenda pornește de la 50.000 lei și ajunge la 100.000 lei, conform alineatului (1) al articolului 96 din Ordonanța de Urgență 195 din 2005 privind protecția mediului, modificată de Legea nr. 265 din 2006 și completată de Ordonanța de Urgență numărul 38 din 2022.


Un regim sancționator distinct este stabilit pentru arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

CITEȘTE ȘI:

Imagini din INFERN. Incendiul de vegetație de la Băișoara a fost lichidat după 4 zile. Aproape 200 de hectare, afectate de flăcări. FOTO/VIDEO

 

Recomandările pompierilor

Pentru diminuarea numărului de arderi și implicit a pagubelor rezultate, pompierii intensifică acțiunile în teren, alături de specialiști din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Gărzii Naționale de Mediu.

Pompierii îi atenționează pe cetățeni cu privire la următoarele lucruri, pentru prevenirea incendiilor:

  • Nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt!
  • Supravegheați permanent copii pentru a preveni jocul acestora cu focul!
  • Strângeți și depuneți toate resturile numai în locuri special amenajate!
  • Nu aruncați la întâmplare resturi de țigări și chibrituri aprinse!
  • Nu utilizați foc deschis în zonele afectate de uscăciune avansată!
  • Nu efectuați lucrări care creează condiții favorizante pentru producerea de incendii!
  • Asigurați protejarea față de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor și altor tipuri de ambalaje care conțin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbra!
  • Informați-vă și respectați măsurile stabilite de autorități!
  • Anunțați în cel mai scurt timp orice început de incendiu pe care îl observați, la numărul unic pentru apeluri de urgență – 112!
  • Nu vă deplasați prin perdeaua de fum generată de incendiu!

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Incendiu puternic la Pata Rât. O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit

O biserică din lemn s-a transformat în cenuşă din cauza unui incendiu de vegetație. FOTO

abonare newsletter