Actualitate

Sute de etnici maghiari au participat la un marş în centrul Clujului, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. VIDEO

Sute de etnici maghiari au mărșăluit în centrul orașului Cluj-Napoca miercuri, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Manifestanții au asupra lor steaguri ale Ungariei, iar unii dintre ei sunt îmbrăcați în constume populare.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Cluj-Napoca 2023 / Foto: Facebook captură video - Csoma Botond Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Cluj-Napoca 2023 / Foto: Facebook captură video - Csoma Botond

 

 


Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a adus o atmosferă de sărbătoare în municipiul Cluj-Napoca miercuri, 15 martie. Sute de etnici maghiari au mărșăluit în centrul orașului cu steaguri ale Ungariei.

Pe traseu, aceștia au intonat cântece în maghiară. Câţiva dintre ei s-au îmbrăcat în constume populare maghiare, iar alții au cântat la vioare.


Programul evenimentelor din acest an, dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, este unul mai restrâns în contextul în care zonele obișnuite pentru desfășurarea evenimentelor cu caracter socio-cultural prilejuite de această zi sunt prinse în prezent în proiecte de reamenajare și modernizare desfășurate de autoritățile locale. Acesta este cazul străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente.

Oameni adunați în Piața Unirii, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni / Foto: monitorulcj.ro

Încând cu ora 13 a avut loc o adunare și un marș către ceremonia centrală, locul întâlnirii fiind Institutul de Teologie Protestantă din Piața Avram Iancu. De la ora 14:00 este prevăzută o slujbă ecumenică în Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, urmată de la ora 15 de ceremonia centrală, care include discursuri și momente artistice, programată în Piața Unirii, în fața grupului statuar Matia Corvin.


Manifestanți în costume populare, în Piața Unirii / Foto: monitorulcj.ro
Un cor de copii a făcut spectacol de Ziua Maghiarilor de Pretutindeani / Foto: monitorulcj.ro

Oficial nu se vor depune coroane de flori decât la plăcuța care amintește de generalul Bem din timpul Revoluției din 1848-1849, de pe Bulevardul Eroilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc, mesaj de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: „Numai împreună putem construi un oraș în care să ne placă să locuim”

Taximetrist, amendat cu 500 de lei pentru că a refuzat o clientă maghiară. Boc: „Gestul nu reprezintă breasla taximetriștilor din Cluj”

Ultimele Stiri
abonare newsletter