Actualitate

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Cluj-Napoca: „Este o sărbătoare care unește!”

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată la mijlocul lunii martie, aduce atmosfera de sărbătoare și în municipiul Cluj-Napoca. Data de 15 martie este una dintre cele trei zile naționale ale Ungariei.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată la Cluj-Napoca. Programul evenimentelor/captură foto: Emil Boc Facebook.com Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată la Cluj-Napoca. Programul evenimentelor/captură foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Programul evenimentelor din acest an dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni este unul mai restrâns în contextul în care zonele obișnuite pentru desfășurarea evenimentelor cu caracter socio-cultural prilejuite de această zi însemnată pentru comunitatea maghiară sunt prinse în prezent în proiecte de reamenajare și modernizare desfășurate de autoritățile locale, precum este cazul străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente. 

 


Programul evenimentelor de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni în Cluj-Napoca

Maghiarii din Cluj sărbătoresc, Miercuri, 15 Martie 2023, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

  • De la ora 13 va avea loc o adunare și un marș către ceremonia centrală, locul întâlnirii fiind Institutul de Teologie Protestantă din Piața Avram Iancu.
  • De la ora 14:00 este prevăzută o slujbă ecumenică în Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, urmată de la ora 15 de ceremonia centrală, care include discursuri și momente artistice, programată în Piața Unirii, în fața grupului statuar Matia Corvin.

Oficial nu se vor depune coroane de flori decât la plăcuța care amintește de generalul Bem din timpul Revoluției din 1848-1849, de pe Bulevardul Eroilor.


La manifestările de la Cluj este așteptat și ministrul Finanțelor din Ungaria, Varga Mihaly.

„A fost o perioadă frumoasă, toată Europa a luptat pentru Libertate, Fraternitate și Egalitate, iar încă pe data de 15 Martie, când a izbucnit revoluția în Budapesta, și aici în Transilvania, aceleași idealuri le-au avut atât românii, cât și maghiarii. 


Aceasta este o sărbătoare care unește și nu dezbină”, a declarat Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, pentru monitorulcj.ro

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni marchează debutul Revoluției din 1848, când a fost lansată și Proclamația (Mit kiván a magyar nemzet) ce includea 12 puncte cu revendicări privind independența guvernării, libertatea presei etc. 


Cele trei sărbători naționale sunt marcate în Ungaria, dar și în afara țării, după cum urmează:

la data de 20 august – Ziua Națională, sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei; 

15 martie – Ziua Maghiarilor de Pretutindeni; 

23 octombrie – se comemorează Revoluția din 1956.

Potrivit Recensământului populației și locuințelor 2021, numărul persoanelor de etnie maghiară din România a scăzut în 10 ani cu 225.000. Astfel, comunitatea maghiară din România însumează cu puţin peste un milion de persoane.

Populația de etnie maghiară înregistrată la Recensământul populației și locuințelor 2021 din România a fost de 1,002 milioane de persoane (6%).

Spre exemplu, în Cluj locuiesc 78.455 persoane de etnie maghiară, număr care reprezintă 13,4% din populația județului.

 Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Restricții de circulație în centru, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Vezi ce evenimente vor avea loc

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Cluj-Napoca

Sute de persoane au marcat Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Cluj

abonare newsletter