Actualitate

Clujenii își rup picioarele pe trotuarele înghețate! 200 de pacienți cu entorse și fracturi, la Ortopedie

Aproape 200 de clujeni s-au prezentat în ultimele trei zile la Camera de Gardă de la Ortopedie, SCJU, cu entorse, luxații și fracturi. Trotuarele din municipiu sunt înghețate, acoperite de polei și zăpadă.

Trotuar înghețat și cu zăpadă pe strada Câmpului din Cluj-Napoca / Foto: monitorulcj.ro Trotuar înghețat și cu zăpadă pe strada Câmpului din Cluj-Napoca / Foto: monitorulcj.ro

 

 


În Cluj-Napoca și în județ a început să ningă consistent vineri, iar în weekend a fost emis un cod galben de viscol și ninsori în toată țara. Pe lângă faptul că zăpada care s-a așternut pe drumuri a provocat probleme mari pentru șoferi, trotuarele au fost și ele afectate.

Strada Câmpului din Cluj-Napoca / Foto: monitorulcj.ro

Acum, la câteva zile distanță, multe trotuare din Cluj încă sunt înghețate, acoperite cu polei sau zăpadă. Acest lucru crește riscul de accidente pentru pietoni.


Nu este de mirare faptul că numărul urgențelor din Camera de Gardă de la Ortopedie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, a crescut în această perioadă. Doar în ultimele trei zile aproape 200 de clujeni au ajuns la urgențe cu fracturi, luxații și entorse, iar 17 pacienți au trebuit să fie operați în regim de urgență:

„În ultimele trei  zile la Camera de Gardă Ortopedie s-au prezentat un număr de 198  pacienți, mulți dintre ei  prezentând semnele unor fracturi, luxații și entorse. Pacienții au fost evaluați , au primit îngrijiri de specialitate, iar cei mai mulți dintre ei s-au întors la domiciliu cu recomandări. Un număr de 19 persoane  au au fost reținute pentru internare și în 17 dintre cazuri s-a intervenit  chirurgical în regim de urgență”, a declarat, pentru monitorulcj.ro, Dorel Danciu, purtător de cuvânt al SCJU - Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.


Zona Băișoara, Gheorgheni, Cluj-Napoca / Foto: monitorulcj.ro

UPDATE ora 13:10: Numărul internărilor a crescut la 27, iar cel al intervențiilor chirurgicale la 19.

 

Amenzi pentru cei care nu-și curăță trotuarele

Persoanele fizice, juridice și asociațiile de proprietari sunt responsabile pentru curățarea zăpezii din dreptul caselor și a blocurilor. Dacă nu deszăpezesc, pot lua amenzi usturătoare.

Persoanele fizice, firmele și asociațiile de proprietari sunt responsabile de curățarea zăpezii din dreptul clădirilor. Totodată, ele trebuie să îndepărteze țurțurii. Obligațiile sunt stabilite de autoritățile locale.


În Cluj-Napoca, limitele amenzii sunt identice pentru toate categoriile de persoane: între 500 de lei și 1.000 de lei, potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 191/2009. Scopul reglementărilor este siguranța pietonilor, iar anunțurile de tipul „atenție, cad țurțuri” nu ne scutesc de răspundere. Anunțurile care ne indică un eventual pericol fac ca răspunderea pentru repararea unui prejudiciu să fie împărțită între victimă și cel responsabil în primul rând, dar nicidecum ca răspunderea acestuia din urmă să dispară, mai arată sursa citată.

Zona străzii Aurel Vlaicu / Foto: monitorulcj.ro

Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, cetățenii sunt obligați să îndepărteze zăpada sau gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri și să mențină curățenia pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porțiunea din dreptul gospodăriei și a locurilor de parcare pe care le folosesc. Aceeași ordonanță prevede că obligațiile acestea vor fi preluate de asociațiile de proprietari, acolo unde este cazul, iar ele vor răspunde pentru îndeplinirea lor în fața autorităților administrației publice locale.


OG nr. 21/2002 nu face referire însă la sancțiuni, pentru că aceste obligații specifice sunt reluate prin acte ale autorităților locale – hotărâri ale consiliilor locale – acolo unde sunt stabilite și sancțiuni, dar și obligații cu mult mai detaliate. Așadar, fiecare autoritate locală este liberă să vină cu propriul set de reguli, unele mai specifice ca altele, diferențele între amenzile ce pot fi plătite fiind semnificative de la un oraș la altul.

Redacția monitorulcj.ro a solicitat Primăriei Cluj-Napoca informații privind măsurile care se iau privind persoanele care nu au deszăpezit trotuarele în municipiu. 

CITEȘTE ȘI:

Clujenii fără adăpost, cei mai afectați de ger! Sunt duși în centrele Primăriei: „Să ne anunțați dacă vedeți persoane fără adăpost”

Doi copii, BĂTUȚI de trei bărbați în Gherla! Îi deranja că minorii se jucau cu bulgări de zăpada

Ultimele Stiri
abonare newsletter