Actualitate
Ce amenzi pot primi cei care nu curăță zăpada din dreptul casei? Amenzi și pentru firmele cu trotuare înzăpezite
Proprietarii și asociațiile de proprietari sunt responsabili pentru curățarea zăpezii din dreptul caselor și a blocurilor. Dacă nu deszăpezesc, pot lua amenzi usturătoare.

Persoanele fizice și juridice și asociațiile de proprietari, în cazul blocurilor, sunt direct responsabile de curățarea zăpezii din dreptul imobilelor și de îndepărtarea țurțurilor. Obligațiile cetățenilor sunt stabilite de autoritățile locale, iar amenzile sunt aplicate de Poliția Locală, scrie avocatnet.ro.
Curățarea zăpezii și a gheții de pe trotuarul din fața casei/firmei noastre și îndepărtarea țurțurilor sunt obligații prevăzute prin acte normative și pentru neîndeplinirea cărora cei responsabili pot fi amendați de Poliția Locală cu diverse sume de bani. Cei vizați de aceste obligații sunt deopotrivă persoanele fizice, asociațiile de proprietari, în cazul blocurilor, și persoanele juridice.
Amenzi între 500 și 1.000 de lei, la Cluj
În Cluj-Napoca, limitele amenzii sunt identice pentru toate categoriile de persoane: între 500 de lei și 1.000 de lei, potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 191/2009. Scopul reglementărilor este siguranța pietonilor, iar anunțurile de tipul „atenție, cad țurțuri” nu ne scutesc de răspundere. Anunțurile care ne indică un eventual pericol fac ca răspunderea pentru repararea unui prejudiciu să fie împărțită între victimă și cel responsabil în primul rând, dar nicidecum ca răspunderea acestuia din urmă să dispară, mai arată sursa citată.
Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, cetățenii sunt obligați să îndepărteze zăpada sau gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri și să mențină curățenia pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porțiunea din dreptul gospodăriei și a locurilor de parcare pe care le folosesc. Aceeași ordonanță prevede că obligațiile acestea vor fi preluate de asociațiile de proprietari, acolo unde este cazul, iar ele vor răspunde pentru îndeplinirea lor în fața autorităților administrației publice locale.
OG nr. 21/2002 nu face referire însă la sancțiuni, pentru că aceste obligații specifice sunt reluate prin acte ale autorităților locale – hotărâri ale consiliilor locale – acolo unde sunt stabilite și sancțiuni, dar și obligații cu mult mai detaliate. Așadar, fiecare autoritate locală este liberă să vină cu propriul set de reguli, unele mai specifice ca altele, diferențele între amenzile ce pot fi plătite fiind semnificative de la un oraș la altul.
Ce amenzi sunt în alte orașe?
În București, Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010 stabilește o amendă de la 200 la 500 de lei pentru persoanele fizice și de la 500 la 2.000 de lei pentru persoanele juridice care încalcă următoarele obligații.
În Ploiești, amenzile pentru persoane juridice se situează între 1.000 și 2.500 de lei, iar cele pentru persoane fizice între 500 și 1.500 de lei.
La Sibiu, autoritățile le-au impus cetățenilor să curețe zăpada și gheața de pe trotuarele și rigolele din fața imobilelor pe care le dețin sau le administrează înainte de 8 dimineața, însă cuantumul amenzilor nu este foarte ridicat: potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 210/2001, persoanele fizice pot primi o amendă între 100 și 200 de lei, iar persoanele juridice o amendă între 250 și 300 de lei.
Amenzi mai mari decât în Sibiu pot fi acordate însă la Dej, unde Hotărârea Consiliului Local nr. 140/2015 prevede amenzi de la 100 la 500 de lei pentru toate persoanele responsabile.
Destul de sever este însă sistemul de amenzi din localitatea Târnăveni, unde Hotărârea Consiliului Local nr. 79/2012 indică amenzi cuprinse între 200 şi 400 de lei pentru persoanele fizice şi între 560 şi 1100 de lei pentru persoanele juridice.
CITEȘTE ȘI: