Actualitate

Închisoare cu executare pentru șoferii drogați sau băuți care produc accidente mortale. Proiectul de lege a fost aprobat

Șoferii care produc accidente rutiere grave sub influența drogurilor sau a alcoolului vor face închisoare cu executare, potrivit votului exprimat în unanimitate, luni, de Senatul României.

Senatul a votat în unanimitate ca şoferii care conduc băuţi sau drogaţi şi produc accidente mortale să facă închisoare cu executare/ foto: Depositphotos.com Senatul a votat în unanimitate ca şoferii care conduc băuţi sau drogaţi şi produc accidente mortale să facă închisoare cu executare/ foto: Depositphotos.com

 

 


În noiembrie 2022, senatorul PSD Robert Cazanciuc iniția un proiect de lege prin care niciun șofer băut, drogat sau fără permis care au produs un accident mortal să nu mai poată scăpa de închisoare.

 


Senatorii au votat, luni, în unanimitate ca şoferii care conduc băuţi sau drogaţi şi produc accidente mortale să facă închisoare cu executare.

„Legea Anastasia a trecut de Senat, cu vot unanim!


Am inițiat această lege ca răspuns al Parlamentului la revolta publică, la revolta oamenilor îndurerați atunci când văd că le mor semenii, iar vinovații se urcă din nou la volan liberi să producă noi accidente rutiere.

Îmi doresc ca și deputații să dezbată și să adopte cu celeritate această modificare a Codului Penal, în condițiile în care, de când am reinițiat acest proiect legislativ, crimele continuă să fie produse pe drumuri de oameni inconștienți care se urcă la volan beți sau drogați ori fără permis. 


Modificarea legislativă va trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți, pentru că, atunci când vedem că cineva se urcă beat sau drogat la volan, ar trebui să-l tragem de mânecă. 

Sigur, este nevoie și de modificarea Codului Rutier, astfel încât cine comite o crimă conducând beat sau drogat ori fără permis auto să nu mai aibă niciodată dreptul de a conduce pe drumurile publice niciun vehicul”, a notat Robert Cazanciuc, inițiatorul proiectului de lege, pe pagina sa de Facebook.


România ocupa, în anul 2021, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere, cu 1.779 de decese, mai arată parlamentarul social-democrat. Una dintre cauze o reprezintă consumul de alcool sau de substanțe interzise, pe lângă neglijență sau calitatea infrastructurii rutiere.

Legea a fost respinsă de Parlament în 2019, dar inițiativa de promovare a acestui proiect legislativ a fost reluată de senatorul PSD Robert Cazanciuc în noiembrie 2022. 

După ce a fost adoptat de Senat, proiectul trebuie să treacă și de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Proiect de lege: șoferii fără permis, drogați sau băuți care fac accident, direct la ÎNCHISOARE!

abonare newsletter