Actualitate

Concert rock și artificii de „Mica Unire”. Cât plătește primăria pentru distracția clujenilor

Primăria Cluj-Napoca va sărbători și în acest an, în inima orașului, Ziua Unirii Principatelor Române, moment cu o semnificație deosebită asupra istoriei națiunii române.

În fiecare an, de „Mica Unire", primarul Emil Boc „se prinde" în horă cu locuitorii orașului. Sursă foto Facebook Emil Boc În fiecare an, de „Mica Unire", primarul Emil Boc „se prinde" în horă cu locuitorii orașului. Sursă foto Facebook Emil Boc

 

Primăria Cluj-Napoca va aloca de la bugetul local suma de 220.000 lei pentru organizarea evenimentului 24 Ianuarie 2023 – Ziua Unirii Principatelor Române


În fiecare an Ziua Unirii Principatelor Române sau Mica Unire este marcată la Cluj-Napoca printr-o serie de manifestări oficiale de tradiție, dar și prin acțiuni cultural-artistice prin care se elogiază realitățile istorice premergătoare evenimentelor de la 24 ianuarie 1859, când Moldova s-a unit cu Țara Românească. Din punct de vedere istoric, Unirea Principatelor Române reprezintă un pas important pentru crearea statului național unitar român la 1 Decembrie 1918. 

„Municipiul Cluj-Napoca a devenit unul dintre cele mai importante orașe din Europa în ceea ce privește vitalitatea culturală datorită unor evenimente de talie internațională precum TIFF, Untold, Jazz in the Park, Opera Aperta, Zilele Culturale Maghiare, Festivalul Internațional de Carte Transilvania. Primăria organizează, de asemenea, anual o serie de evenimente de tradiție pentru clujeni și nu numai precum Ziua Unirii Principatelor Române, Zilele Clujului, Ziua Națională a României, Revelionul, reușind astfel să oferim cu fiecare ocazie o experiență unică, adaptată specificului evenimentului. În fiecare an «Ziua Unirii Principatelor Române» sau «Mica Unire» este marcată la Cluj-Napoca printr-o serie de manifestări oficiale de tradiție, dar și prin acțiuni cultural-artistice, prin care se elogiază realitățile istorice premergătoare evenimentelor de la 24 Ianuarie 1859 când Moldova s-a unit cu Țara Românească”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi votat miercuri de consilierii locali.


În 2023, se sărbătoresc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.

„Propunem să celebrăm acest eveniment în Piața Unirii printr-un spectacol folcloric, urmat de un concert de muzică rock, dar și spectacol de artificii”, transmite municipalitatea.


Conform analizei cheltuielilor din anii anteriori, bugetul solicitat pentru evenimentul „24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române” este de 115.000 lei (cheltuieli legate de prestațiile artiștilor - onorariu, transportul, cazarea și masa), 40.000  - costurile pentru scenă, sonorizare și lumini, 60.000 lei spectacol de artificii, 5.000 lei promovarea evenimentelor.

CITEȘTE ȘI:

Mircea Geoană, la UBB Cluj: „Pentru România, integrarea în NATO şi UE, la fel de importante ca Marea Unire și Mica Unire”

Ceremonie militară la Cluj, de Mica Unire. Boc: „Nu vom putea avea Hora Unirii, dar sunt convins că o avem fiecare în suflet” - FOTO/ VIDEO

Serbarea zilei de „Mica Unire” continuă în Piața Unirii la Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter