Actualitate

Iașiul renunță la artificiile de Anul Nou. Veterinar, semnal de alarmă: „Cazuri de infarct la animale”

Consilierii locali din Iași au votat un proiect de hotărâre pentru înlocuirea artificiilor cu jocuri de lumini, drone și lasere, pentru a proteja animalele îngrozite.

Spectacol cu drone, de Zilele Clujului. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Un spectacol cu drone, jocuri de lumini şi lasere ar putea înlocui anul acesta tradiţionalul foc de artificii de Revelion la Iaşi. Un amendament care prevede renunțarea la artificii, propus de consilierii locali USR, a fost votat în ședința de CL din 24 noiembrie și aprobat, scrie Libertatea.

 


„Vom avea spectacol de lasere și drone de Revelion! O victorie pentru ieșeni astăzi în Consiliul Local! Amendamentul consilierilor USR de organizare a unui spectacol de lasere și drone în locul artificiilor de Revelion a fost adoptat! Ieșenii se vor bucura în noaptea de Revelion de un frumos joc de lumini cu drone și lasere în premieră pentru orașul nostru. Este o alternativă modernă și prietenoasă cu natura, îndeosebi cu fauna urbană. Animalele nu vor mai fugi traumatizate, iar aerul nu va mai fi poluat de focul de artificii. Un Iași modern și prietenos cu mediul este un Iași al secolului 21, un deziderat al tuturor cetățenilor”, e mesajul USR Iași.

Zgomotele puternice, pericol pentru animale

Animalele de companie suferă în noaptea dintre ani, zgomotele puternice provocate de artificii și petarde fiind un factor de stres care poate duce chiar la infarct, susțin medicii veterinari.


„Am întâlnit și cazuri de infarct după un astfel de stres. Există tranchilizante care se administrează chiar fără rețetă specială și pot fi folosite. Noi recomandăm în cazul animalelor mai anxioase”, a declarat Dr. Gheorghe Solcan, medic Medicină Internă Veterinară, citat de Observatornews.

Dronele ar putea înlocui artificiile și la Cluj, dar nu încă

La Cluj, asociațiile de protecție a animalelor cer de mai mulți ani renunțarea la artificii în noaptea de Revelion. Pentru prima oară, anul acesta, la Zilele Clujului, au fost folosite drone, dar și artificii. Un spectacol mixt va avea loc și joi seară, de 1 Decembrie. Însă focul de artificii nu va dispărea din acest an.


Acest spectacol cu drone va înlocui artificiile, despre care primarul Emil Boc spune că au multe dezavantaje. „Încet, dar sigur, se va renunța la focul de artificii”, susține Boc:

„Noi facem această tranziție ușoară. Deocamdată vom avea și foc de artificii și spectacol de drone, urmând ca în viitor lucrurile să se ducă spre aceste tipuri de spectacole care sunt, repet, au și mai multe avantaje decât dezavantajele focurilor de artificii. Veți vedea. Cel puțin impresia pe care am avut-o la Zilele Clujulu și pe care alții au avut-o a fost una foarte pozitivă, ceea ce ne-a încurajat să mergem în această direcție. În concluzie, deocamdată mergem în paralel cu amândouă. Vom avea ambele tipuri de spectacol, dar pe termen mediu ne vom duce spre spectacole cu drone sau alte tipuri de tehnologii moderne utilizate în prezent: mappingurile, joc de lasere, jocuri de lumini bazate pe aceste elemente. Sunt lucruri care țin de tehnologia prezentului și viitorului. Suntem primul oraș din România care dăm un asemenea ton”, a declarat Emil Boc în cadrul unei emisiuni radio, săptămâna trecută.

CITEȘTE ȘI:

Petardele ar putea fi interzise în curând. Deputat clujean: „Anual provoacă zeci de accidentări, incendii și traume ale animalelor”

Defilare de 1 Decembrie, la Cluj-Napoca. Vezi care este programul de Ziua Națională

Ultimele Stiri
abonare newsletter