Actualitate

Off-road haotic în rezervația naturală Muntele Mare. Tineri inconștienți încalcă legea și distrug o zonă protejată. VIDEO

Muntele Mare este una dintre cele mai importante arii protejate din Transilvania, dar acest lucru nu-i împiedică pe anumiți tineri pasionați de off-road să distrugă zona.


Muntele Mare este un sit de importanță comunitară aflat la o altitudine medie de 1.726 de metri, în estul Munților Apuseni, în grupa montană Gilău – Muntele Mare, unde ocupă o parte din platoul înalt de pe cumpăna de ape dintre Arieş şi Iara.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Muntele Mare este o zonă protejată în care se poate intra cu mașina, dar doar pe traseele și drumurile marcate. În plus, conform legii amenzile pot fi de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoanele fizice.


Constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 6.000 lei  pentru persoane fizice și de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice următoarele fapte:
1).nerespectarea prevederilor art. 23 alin. (1) și (2);
2).În rezervațiile naturale nu sunt permise activități de utilizare a resurselor naturale. Prin excepție, sunt permise numai acele intervenții care au drept scopuri protejarea și promovarea obiectivului pentru care au fost constituite și unele activități de valorificare durabilă a anumitor resurse naturale.

Pasionații de Off-Road, avertizați să nu încalce legea

În anul 2014, CETM Albamont, în calitate de custode la vremea respectivă, a realizat și instalat 3 panouri de informare pe principalele căi de acces, la intrarea pe suprafața sitului și a amenajat un traseu tematic prin instalarea a 7 panouri educative. Prin acțiuni de voluntariat, Asociația Ecouri Verzi a organizat mai multe tabere de refacere a celor două trasee turistice care traversează situl.


Conform legii, pe întreg teritoriul ROSCI0119 Muntele Mare este interzisă perturbarea liniștii, singurele excepții speciale fiind legate de funcționarea bazei militare din zonă.

CITEȘTE ȘI:

Pădurea Făget, DISTRUSĂ de hoții de lemne și de cei cu mașini off-road: „De ce facem praf potecile?” FOTO

Un biker de curse off-road a fost la un pas să sfârşească decapitat, într-o pădure din Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter