Actualitate

Clujeanul Marius Balo se întoarce în Cluj, după pelerinajul de 2.922 km: „Mulțumim împreună bunului Dumnezeu pentru toate”

Marius Balo, clujeanul întors în țară după 8 ani în care a fost întemnițat în China, este pe finalul pelerinajului de 2.922 de kilometri. Marius se va întoarce în Cluj-Napoca.

Clujeanul Marius Balo se întoarce în Cluj-Napoca după pelerinajul de 2.922 km/ FOTO: Marius Balo/Facebook Clujeanul Marius Balo se întoarce în Cluj-Napoca după pelerinajul de 2.922 km/ FOTO: Marius Balo/Facebook

 

 


Marius Balo a pornit în data de 29 iunie într-un pelerinaj duhovnicesc.

 


Acest pelerinaj a constat în parcurgerea a 2.922 km, atâtea câte zile a petrecut Marius Balo în închisorile chineze, la principalele locuri de detenție, tortură și exterminare a foștilor deținuți politici din România, pentru omagierea și păstrarea vie a memoriei acestora.

Marius Balo se va întoarce săptămâna viitoare în Cluj-Napoca.


„Iubiții mei, peste exact o săptămână, Pelerinajul robului lui Dumnezeu Marius se va încheia la Cluj. Vă aștept pe toți la Monumentul Rezistenței Anticomuniste la intrare în Parcul Central la ora 12 să mulțumim împreună bunului Dumnezeu 

După evenimentul de la Monument suntem invitați cu toții să ne și veselim împreună la agapa creștină de la Mănăstirea Florești. Mulțumim cu adâncă smerenie Prea Sfințitului Benedict Bistrițeanul pentru binecuvântare, Maicii Starețe și fratelui meu drag, Părintelui Ovidiu Marțiș, pentru că vor rândui pentru noi toți acest moment de mare bucurie! 


Cei dintre Dvs care doriți să mă însoțiți în ultima etapă a Pelerinajului, de la Apahida la Cluj, vă aștept cu mare drag joia viitoare, 1 decembrie, la ora 9 dimineața în fața bisericii ortodoxe din Apahida. Vă îmbrățișez pe toți cu mare drag! Mulțumim împreună bunului Dumnezeu pentru toate!”, a transmis Marius Balo.

Profesorul clujean, închis în China pentru 80 de dolari

Marius Balo, profesor la Renmin University Beijing şi expert străin în cadrul Gupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing, s-a stabilit în China în 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat, susţin avocaţii săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni.


El a fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani de închisoare, susţin avocaţii, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai. Potrivit avocaţilor săi, în aceeaşi situaţie a fost şi un cetăţean britanic, dar care a fost eliberat ca urmare a intervenţiei Ambasadei Marii Britanii.

Profesorul a fost eliberat după mai bine de 8 ani, pe 27 martie 2022, însă din cauza lockdown-ului care a lovit orașul chinez Shanghai, a trebuit să rămână izolat într-un hotel, după ce și cel de-al patrulea zbor spre casă i-a fost anulat.

În noaptea de 24 spre 25 aprilie, Marius Balo a ajuns într-un final în Cluj-Napoca, după 8 ani de temniță în închisorile chineze. Balo a fost întâmpinat la aeroport din Cluj de unchiul său, care l-a crescut de la vârsta de 10 ani, atunci când tatăl său a murit.

Marius Balo trebuia să fie transferat într-o închisoare din România

Echipa de avocați a clujeanului condamnat a încercat în decursul acestor ani ca acesta să fie transferat într-o închisoare din România, însă lipsa de reacție a autorităților de la noi din țară a făcut ca acesta să își ispășească întreaga pedeapsă în Penitenciarul Quinpu din China.

În 2019, s-a dispus de către Curtea de Apel Cluj ca Marius Balo să fie transferat într-un penitenciar din România. Printr-o adresă la Ministerul Justiției în data de 9 ianuarie 2020, avocaților li s-a comunicat că partea chineză și-a dat acordul pentru transfer, fiind îndeplinite toate condițiile necesare.

Chiar și așa, procedurile necesare nu au mai fost duse la capăt, iar Marius Balo, cu pedeapsa deja ispășită în mare parte, a rămas în China.

„Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj - Secția penală și de minori, a recunoscut hotărârea de condamnare pronunțată de instanța chineză și a dispus transferul lui Marius Balo întrun penitenciar din România, autoritățile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia”, explicau Eugen Iordăchescu și Ioana Bonda, avocații lui Marius Balo, în luna septembrie a anului 2021.

CITEȘTE ȘI:

Marius Balo pornește miercuri în pelerinajul de 2.922 de kilometri: „Vreau să împărtășesc suferințele și durerile poporului meu”

Fost coleg de celulă al clujeanului Marius Balo, întemnițat în China: „Nu mai este același tânăr”

EXCLUSIV Rânduri emoționante din temnița comunistă. Lecție de viață de la un copil de 4 ani la Expo Transilvania

O lună de când s-a întors Marius Balo din China! Clujeanul vrea să alerge 2922 km, pentru fiecare zi în care a fost întemnițat

Ultimele Stiri
abonare newsletter