Actualitate

Fostul judecător Cristi Danileț este cetățean al Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret prin care a acordat cetățenia Republicii Moldova judecătorului român Cristi Danileț.

sursă foto Facebook Cristi Danileț sursă foto Facebook Cristi Danileț

 

Judecătorul Cristian Danileț de la Tribunalul Cluj, una dintre figurile cele mai cunoscute ale mișcării reformiste din justiția din România, este o țintă pentru aripa anti-reformistă din CSM. În luna iulie, el a fost exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, cu majoritate de voturi, pentru o presupusă exercitare a funcției cu gravă neglijență.


În ultimele 8 luni, judecătorul clujean a mai fost exclus de două ori din magistratură de Secția pentru judecători a CSM, prima dată pentru că ar fi făcut de râs profesia după ce a publicat pe rețelele de socializare filmulețe în care făcea karate, tundea gardul viu sau curăța piscina, a doua oară pentru că era membru al unui ONG care ar fi făcut politică. Judecătorul a contestat în instanță deciziile de excludere, dar până la un verdict definitiv, el nu merge la instanță și nu primește salariu.

Întrebat de G4Media de ce a primit cetățenia Republicii Moldova, Danileț a declarat că „am lucrat împreună cu autoritățile de la Chișinău în ultimii zece ani în calitate de consultant al Consiliului Europei și al UE pentru Republica Moldova. Din 2010 am participat la proiecte precum validarea strategiei de reformă a sistemului de justiție, modificări la legile justiției, analiza modului de funcționare a Inspecției Judiciare. În 2021 a fost ultimul proiect, în materie de răspundere disciplinară a magistraților, derulat de Consiliul Europei”.


„Nu am nici un obiectiv politic în Republica Moldova”, a mai spus Danileț.

Daniel-Marius Staicu a fost președintele Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din România în perioada 2018 – 2020. Ulterior, a revenit în Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România.


Acum, Staicu conduce o direcție a băncii moldovene VictoriaBank, deținută de Banca Transilvania.

CITEȘTE ȘI:

Cristi Danileț, exclus pentru a TREIA oară din magistratură, în mai puțin de un an. Motivul: „Gravă neglijență”

Judecătorul Cristi Danileț trăiește din cheta unor magistrați: „Adună o sumă și mi-o trimit ca să am din ce supraviețui”

Cristi Danileț, premiat pentru activitatea din 2021: „E cel mai important din cariera mea de 23 de ani în magistratură”

abonare newsletter