Actualitate

20 noiembrie - Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie. România, țara UE cu cele mai multe accidente grave

Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie (World Day of Remembrance - WDoR), în a treia duminică a lunii noiembrie. În 2022, data la care sunt comemorate victimele accidentelor de circulaţie este 20 noiembrie.

Astăzi este Ziua mondială a comemorării victimelor accidentelor de circulație. Foto: Trif Relu - Info Trafic Cluj-Napoca Astăzi este Ziua mondială a comemorării victimelor accidentelor de circulație. Foto: Trif Relu - Info Trafic Cluj-Napoca

 

 


Începând din 2005, anual este marcată Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie (World Day of Remembrance - WDoR), în a treia duminică a lunii noiembrie. În 2020, data la care sunt comemorate victimele accidentelor de circulaţie este 15 noiembrie.

 


„Cu sprijinul esenţial al OMS şi al membrilor UNRSC (UN Road Safety Collaboration), statele membre ale ONU au adoptat Rezoluţia Adunării Generale a ONU 60/5 la 26 octombrie 2005, cerând marcarea anuală a Zilei mondiale de comemorare a victimelor traficului rutier ca ‘o confirmare corespunzătoare pentru victimele accidentelor rutiere şi familiile lor’”, menţionează site-ul www.worlddayofremembrance.org.

Pietonii și bicicliștii, cei mai vulnerabili

Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie este un eveniment global care ne aminteşte de milioane de oameni care au murit ori au fost răniţi grav pe drumurile din întreaga lume şi pentru a conştientiza suferinţa tuturor victimelor, a familiilor şi a comunităţilor afectate.


„Bicicliștii sunt, alături de pietoni, o categorie de participanți la trafic mult mai vulnerabilă ca risc de deces sau rănire gravă în caz de accident rutier, în comparatie cu persoanele aflate în autovehicule, și prin urmare ar trebui să se bucure de o protecție sportiva prin legislatie, prin infrastructura rutieră, prin educație și prin activitatea preventivă și prin cea sancționatorie a încalcarilor, pe care ar trebui să o desfășoare autoritățile”, a transmis Radu Mititeanu, directorul executiv al Clubului de Cicloturism Napoca.

ONG-urile şi alte instituţii ale statului din ţările lumii sunt chemate să promoveze atenţia în trafic prin activităţi care au drept scop sensibilizarea tuturor participanţilor la trafic cu privire la respectarea normelor rutiere în circulaţia pe drumurile publice, conştientizarea impactului social şi a costurilor pe care le presupun accidentele rutiere, a riscurilor la care sunt expuşi conducătorii tineri şi promovarea acţiunilor legate de factori cheie, inclusiv conducerea sub influenţa alcoolului, depăşirea vitezei legale impuse pe un anumit sector de drum public, depăşirea neregulamentară sau neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor care au acest drept, nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă şi căştile de protecţie, precum şi chestiuni legate de infrastructura rutieră.


România, fruntașă la numărul de accidente rutiere

Potrivit cifrelor publicate de Comisia Europeană, în 2019, în România, rata deceselor în urma accidentelor rutiere a fost de 96 de morţi la 1 milion de locuitori, cu mult peste media europeană - 51 decese la 1 milion de persoane. 

„Din păcate, în România se înregistrează la nivel UE cea mai mare incidență a accidentelor rutiere mortale și grave din punct de vedere biciclistic, pe 100.000 locuitori și pe distanțe parcurse pe bicicleta, ceea ce constituie și un mare factor de descurajare pentru utilizarea bicicletei deși ar fi un factor major de mobilitate durabilă, de reducere a poluarii și a congestiei in trafic, de combatere a sedentarismului și obținere de alte multe efecte pozitive.


De Ziua de Comemorare a Victimelor Traficului Rutier, gândurile ar trebui să meargă nu doar la victime, ci și la membrii familiilor acestora, la personalul serviciilor de urgență care intervin la accidente rutiere și la participanții la trafic în general și la categoriile vulnerabile, ca potențiale victime cât timp nu se va îmbunătăți substanțial siguranța rutieră”, a mai arătat Radu Mititeanu.

CITEȘTE ȘI:

Accident cu două mașini, în Jucu. Două persoane au ajuns la SPITAL - FOTO/VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter