Actualitate

Ziua morților. Concert special de Luminație în Cimitirul Central din Cluj-Napoca. VIDEO/FOTO

Sute de clujeni au fost prezenți la un concert special în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, de Luminație.

Concert special în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, de Ziua Morților / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook Concert special în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, de Ziua Morților / Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Concertul de Luminație a avut loc, marți seara, pentru a șasea oară consecutivă în Cimitirul Central din Cluj-Napoca. Acesta este organizat de Scena Urbană, alături de Primăria municipiului și Consiliul Local.

Artiștii au cântat opera Requiem, de Wolfgang Amadeus Mozart, și au făcut un spectacol impresionant.


Ziua Morţilor, Ziua tuturor Sfinţilor, Luminaţia sau Luminaţiile - 1 noiembrie este ziua în care se pomenesc morţii, ziua în care gândurile se îndreaptă către cei dragi care au trecut în nefiinţă.

Sărbătoarea este celebrată în foarte multe ţări creştine din lume. Credincioşii merg special la biserică şi la cimitir, curăţă mormintele şi le înfrumuseţează cu flori, în amintirea celor care cândva i-au însoţit pe drumul vieţii. În noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormânt devine un mic altar al luminii. În seara de Luminație, credincioşii merg la mormintele celor adormiţi pentru a se ruga pentru sufletele lor, pentru a aprinde lumânări și a depune flori.


Concert special de Ziua Morților, în Cimitirul Central

Pentru prima dată din anul 2019, publicul a putut participa la spectacolul organizat de Luminație, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca (intrarea dinspre strada Avram Iancu).

Însă, pentru cei care nu au putut ajunge în cimitir, spectacolul de muzică de operă „Requiem K626” (Wolfgang Amadeus MOZART) a fost difuzat LIVE pe pagina de Facebook a Scenei Urbane, dar și pe pagina Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. 


Repertoriu: Requiem, Dies irae, Tuba mirum, Rex tremendae, Recordare, Confutatis, Lacrimosa, Domine Jesu, Benedictus și Agnus Dei.

Spectacolul a fost realziat de:


Corul și orchestra Claudiopolis a fost format din: 
Soliști: Roxana Chicidea, Oana Bolboacă, Adelin Ilca, Claudiu Mădălin Băban
Dirijor și aranjamente muzicale: Vlad Eniu
Balerini: Ioana Cristina Terebesy, Delia Andreea Ianc, Andreea Ilincariu, Florin Ioan Ianc, Sergiu Hosu, Antonio Mon
Coregraf: Vlad Sebastian 
Regizor: Ina Hudea
Coordonator proiect: arh. Daniela Maier

CITEȘTE ȘI:

Spectacol-rugăciune de Ziua Morților, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca. Clujenii vor putea participa fizic

Gest impresionant! Voluntarii Scenei Urbane vor aprinde lumânări și vor curăța mormintele pentru cei ce nu pot ajunge la cimitir de Luminație

Ultimele Stiri
abonare newsletter