Actualitate

Obligațiile angajatorilor pe timp de caniculă, anunțate de ITM Cluj! Amenzi până la 2500 lei dacă nu se conformează

Angajatorii au de respectat câteva obligații față de angajații lor pe timp de caniculă, iar dacă acestea nu sunt respectate pot primi amenzi usturătoare. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a făcut controale.

Ce obligații au angajatorii pe timp de caniculă? / Foto: depositphotos.com Ce obligații au angajatorii pe timp de caniculă? / Foto: depositphotos.com

 

 


Având în vedere avertizările meteorologice pentru perioada 22-24.07.2022 (cu temperaturi maxime cuprinse între 35-37 de grade și indicele de temperatura-umezeala ce va depăși pragul critic de 80 de unități), Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj aduce în atenţia angajatorilor obligaţiile ce le revin în perioadele de caniculă în vederea asigurării condiţiilor de microclimat la locul de muncă.

 


Prin temperaturi ridicate extreme se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depășesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, potrivit ITM Cluj:


  • reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
  • asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri    umbrite, cu curenţi de aer;
  • asigurarea apei minerale adecvate , cate 2-4 litri/persoană/schimb;
  • asigurarea echipamentului individual de protecţie;
  • asigurarea de duşuri.

Măsuri impuse de lege

În situaţia în care temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin doua zile consecutiv, şi măsurile minimale nu pot fi aplicate, se vor lua şi următoarele măsuri:

a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru :pâna la ora 11.00 şi după ora 17.00 ;
c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.


De asemenea, conform Ordonanţei de Urgenţă 99/2000, art.8, trebuie luate măsuri şi pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme:

a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi  ridicate;
b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.


Nu au fost aplicate amenzi, doar avertismente

În luna iulie a acestui an, la un număr de 4 angajatori din cei 28 de angajatori,  din județul Cluj, controlați de către inspectorii de muncă pentru a vedea dacă respectă măsurile impuse de lege în perioadele caniculare, s-au aplicat 5 avertismente pentru un număr de 5 deficiențe constatate. 

Nu au fost aplicate amenzi. Deficiențele constatate sunt : microclimat necorespunzător la locul de muncă, planul de prevenire și protecție nu conține măsuri privind temeperaturile extreme.

Menționăm faptul că ITM Cluj efectuează în continuare controale  pentru a verifica  dacă angajatorii respectă prevederile OG 99/2000, venind cu recomandarea ca aceștia  să îşi organizeze activitatea economică astfel încat să fie evitate perioadele de temperaturi ridicate extreme, fără a pierde din vedere faptul că , în cazul nerespectării legii, angajatorii sunt pasibili de amenzi  de la 1500 lei la 2500 lei.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Temperaturi caniculare în toată România. Măsuri generale pentru toată perioada verii

Pagube imense după furtunile și seceta din iulie, în județul Cluj. Zeci de drumuri, podețe și culturi agricole au fost afectate

abonare newsletter