Actualitate

Noile buletine ale românilor vin cu cipuri cu antenă de inducție incorporată. Cu ele se vor putea face și plăți contactless

Compania Națională Imprimeria Națională a lansat contractul de achiziție pentru cipuri și material policarbonat cu antenă inserată – materiale necesare pentru fabricarea noilor cărți de identitate electronice ale românilor.

Sursa foto: Facebook - MAI Sursa foto: Facebook - MAI

 

Cipurile, spune Imprimeria, vor asigura un nivel maxim de securitate pentru CI-uri. Dar nu este singurul lor scop. „Cipul este de tip dual interface , care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact cât și contractless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, scrie în caietul de sarcini, citat de economedia.ro.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Contractul are o valoare maximală de 189 de milioane lei și este de tip cadru, împărțit în cinci subsecvente, pentru fiecare din anii 2022, 2023, 2024, 2025 și 2026. În total, vor fi achiziționate până la 9 milioane de cipuri și 375.000 de plastice cu antenă.

Garanția oferită pentru carduri trebuie să fie de minim doi ani. Ofertele se deschid în 16 august, departajarea lor se face în funcție de preț și de termenul de livrare asumat.


Cardurile obținute, cărțile de identitate electronice românești trebuie să fie conforme cu Regulamentul Parlamentului European din 2019 și a Consiliului European, din același an. Practic standardizate la nivel european. Standardele și recomandările instituțiilor europene vizează implementarea identificării biometrice și a stocării electronice a datelor, mai citim în CS.

Până în 2031, toți românii vor trece la cartea de identitate electronică. Proiectul – pilot a început în vestul țării, în municipiul Cluj-Napoca acestea începând să fie folosite încă de la sfârșitul anului trecut. În total, 5.000 de cărți electronice de identitate au fost emise.


Cărțile de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială. 

Noua carte de identitate, cea electronică, a stârnit multă vâlvă, fiind în trecut un scandal legat de rubrica gen sau sex.


Motivul pentru care autoritățile au venit cu inițiativa unui card de identitate electronic este faptul că buletinul de identitate clasic românesc este cel mai ușor de falsificat.

CITEȘTE ȘI:

NU se mai poate plăti online taxa pentru buletine electronice pe site-ul Primăriei Cluj! Trebuie să mergi FIZIC la o singură bancă

Când vor avea românii buletine electronice? Ministrul Digitalizării: „Este un proiect mult aşteptat”

1.272 de buletine electronice au fost emise la Cluj, în 7 luni. Nu se știe când se vor elibera și în alte județe

abonare newsletter